Disse kan vinne Bokhandlerprisen

Bokhandlerne har nominert sine favorittbøker til til Bokhandlernes. Linn Skåber er blant bokhandlernes ti finalister.

Bokhandlerne har talt, og valgt ut årets ti nominerte til Bokhandlerprisen. Det er nominasjoner det gjerne knytter seg stor spenning til – i og med at disse sier litt om bokhandlernes tro foran bokhøst-innspurten. Å få Bokhandlerprisen har ofte stor kommersiell betydning, i tillegg til at forfatterne gjerne synes det er ekstra stas å bli kåret til årets favoritt av nettopp bokhandlerne.

Skjønnlitterær dominans

– Dette er bøkene du må lese i år, fastslår Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen. Hun synes det er en fin bredde blant årets nominerte: – Bokhandlernes anbefalinger er verdt å lytte til, og lista rommer både spenning, alvor og humor.

Noen vil muligens savne sakprosa-innslagene blant årets nominerte. Tradisjonen tro er det de skjønnlitterære utgivelsene som dominerer. Ekstra fornøyde er man sikkert hos Oktober – som kan skilte med tre av årets finalister.

 

Nominerte til Bokhandlerprisen 2018:

Samuel Bjørk: Gutten som elsket rådyr, Vigmostad Bjørke

Lars Saabye Christensen: Byens spor: Maj, Cappelen Damm

Mona Høvring: Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, Oktober

Maja Lunde / Lisa Aisato: Snøsøsteren, Kagge

Trude Marstein: Så mye hadde jeg, Gyldendal

Jon Michelet: En sjøens helt: Krigerens hjemkomst, Oktober

Lars Mytting: Søsterklokkene, Gyldendal

Per Petterson: Menn i min situasjon, Oktober

Linn Skåber: Til ungdommen, Pitch

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke, Aschehoug

 

«Takk for boken»

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het prisen nettopp «Takk for boken» og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjoner til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Helga Flatland for En moderne familie.

Bokhandlerprisen blir utdelt 20. november på Litteraturhuset i Oslo.

 

(Foto: Renate Torseth/Tara)