Good morning, Kings Road!

Vi drar i gang vår God Morgen-spalte igjen etter noen måneders opphold. Og vi begynner i London, der Waterstones-kjeden har hatt fokus på et par norske forfattere de siste månedene. Nå i oktober har Lars Myttings "The Sixteen Trees of the Somme" ("Svøm med dem som drukner") vært månedens bok i kjedens butikker. I mars hadde Maja Lundes "History of the Bees" samme ære. Annabel Romanos har jobbet i Watersones bokhandel i Kings Road i Chelsea i en måneds tid, og hun elsker jobben sin. Annabel kommer opprinnelig fra Los Angelses, men har bodd i London i fem år.

Navn: Annabel Romanos (23)

Hvor jobber du? 

Waterstones, Kings Road, London.

Er det en god morgen i dag?

Ja, den er helt strålende.

Hvilken var den siste boken du solgte?

Den siste var The Cake Tree in the Ruins av Akiyuki Nosaka. Det er en vakker bok med noveller utgitt av Pushkin Press, som spesialiserer seg på oversatt litteratur. Jeg elsker å selge (og lese) dette forlagets bøker fordi jeg vet at det de gir ut alltid holder svært høy kvalitet.

Tre personlige favoritter akkurat nå?

Mytting selger: Annabel Romanos og de andre i Waterstones har Lars Myttings «The Sixteen Tress of the Somme» som månedens bok.

Det er et vanskelig spørsmål. Jeg tror det må bli Conversations with Friends av Sally Rooney, Train Dreams av Dennis Johnson, og The Buried Giant av Kazuo Ishiguro. Jeg har virkelig kost meg med alle disse, selv om de er svært forskjellige.

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene om dagen?

Hmmm. Det har nok med barnebøker å gjøre. Foreldre, besteforeldre osv er alltid bekymret for om boken de kjøper enten er for for lett eller for vanskelig for den de kjøper den til. Jeg har lært ganske mye om litteratur for barn på kort tid på grunn av disse spørsmålene.

Hvilken  bok har gjort størst inntrykk på deg?

Enda et vanskelig spørsmål. Men jeg tror det må være Notes From a Small Island av Bill Bryson. Da jeg flyttet hit til landet for fem år siden fikk jeg den av en venn, og den var virkelig en nydelig, morsom og omtenksom introduksjon til Storbritannia fra en amerikansk forfatter med den samme forkjærligheten for dette landet som jeg har. Boken viste meg at det kan være en god idé å være ærlig – og morsom – når du står overfor vanskelige situasjoner.

Hva er det vanskeligste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Jeg har egentlig ikke fått så mange vanskelig spørsmål. Jeg synes det er fascinerende hvor opptatt folk kan være av enkelte saker. Forleden kom en mann inn og spurte etter en svært dyr bok om utstopping av dyr. Derpå gikk han i gang med å forklare hele utstopping-prosessen for meg. Ikke akkurat det jeg helst ville høre en tidlig tirsdag morgen.

Hvilken litterær figur ville du hatt med deg bak disken?

Der har jeg to svar: Det første er Nana, katten i The Traveling Cat Chronicles av Hiro Arikawa, fordi det ville være veldig spesielt å jobbe i en bokhandel sammen med en katt. Det andre svaret er forfatteren Roxanne Gay, som ikke er en litterær figur, men helt virkelig, og utrolig smart og morsom. Jeg ville virkelig likt å bli kjent med henne.

Hvis du fikk invitere én forfatter til å signere bøker i butikken, hvem ville det bli?  

Jeg har allerede nevnt begge. Jeg ville blitt ganske starstruck om Bill Bryson eller Roxanne Gay ville komme og signere bøker i butikken. Antagelig ville jeg være så starstruck at samtalen med dem ville blitt så som så.