Legges på is etter uten å ha kommet skikkelig i gang.
Selvpubliseringsplattformen ePorten.no er lagt på is etter snaue to års drift. Gründerne bak, Hans Jørgen Furre Nygårdshaug og Jonas Rudlang, har bestemt seg for å prioritere informatikkstudier fremfor drifting av nettstedet.
– Vi tok avgjørelsen om dette i sommer, sier Hans Jørgen Furre Nygårdshaug til BOK365. – Vi skjønte da at vi ikke hadde tid og kapasitet til å jobbe tilstrekkelig med dette, og valgte derfor å legge det på is. Det er et tidkrevende og vanskelig arbeid, og vi forsto også at den tekniske løsningen ikke var god nok til å selge bøker i stor stil. Vi har solgt litt bøker, men systemet var nok ikke skalerbart for et stort publikum, sier Hans Jørgen Furre Nygårdshaug.
Fremskyndet nye avtaler
Da ePortalen ble kjent i fjor vinter kastet flere forfattere seg på prosjektet. Aschehougs og Gyldendals forfattere fremforhandlet for eksempel en ny avtale som sikret dem 25 prosent forhandlerrabatt i tillegg til royaltyen på 28-30 prosent for eget salg av e-bøker gjennom ePorten.no og forfatternes hjemmesider.
Avtalen gjaldt og gjelder samtlige forfattere i forlagene, ikke bare enkeltforfattere, og den gjaldt backlisten. Legger man sammen – og ser bort fra momsen på e-bøker, sitter forfatteren da igjen med 53-55 prosent av utsalgsprisen. Når det gjelder nye titler reguleres salget i fastprisperioden gjennom eksisterende avtaleverk.
Nå er det altså midlertidig stopp for ePorten, men forfatterne kan fremdeles selge bøker gjennom egne hjemmesider.
Tom Egeland, som forhandlet med Aschehoug på vegne av forfatterne for halvannet år siden, sier til BOK365 at han ikke har solgt noen bøker på ePorten fordi den aldri kom skikkelig i gang.
Les også: Stille opprør ga ny e-avtale
Lagt på is
Dette står å lese på ePorten.no i dag:
«Etter jobbing med ePorten i hele sommer, har vi måttet ta den vanskelige avgjørelsen å legge prosjektet på is.
Vi har ikke et system vi føler er robust nok til at det kan åpent lanseres og brukes av alle, og ettersom vi begge fullører universitetsgraden vår i løpet av året, så velger vi å prioritere utdanningen.
Arbeidet med ePorten har lært oss veldig mye, og vi takker alle som har ventet tålmodig og gitt oss oppløftende ord gjennom hele prosessen.
Vi har på ingen måte gitt opp troen på at egenpublisering og hybridforfattere er fremtiden, og vi håper alle som har ventet på oss finner tilsvarende løsninger som er tilfredstillende.
Takk igjen for 2 år med ePorten-eventyret, og at dere har fulgt oss fra start til slutt!»
Les også: Markerer et skille for e-bøker i Norge
Forfatterforeningen sa nei
På sitt årsmøte i mars i fjor sa imidlertid styret i Den norske Forfatterforening nei til noen av medlemmenes forslag om å kreve nye avaler slik at forfatterne kunne publisere på ePorten.no.
Styret ga den gang Gert Nygårdshaug ros for initiativet og arbeidet med ePorten, men mente at et unntak fra den eksisterende Normalkontrakten ville sette den på spill og i verste fall uthule de kollektive avtalene foreningen har med forleggerforeningen slik at også forleggerne ville kreve endringer.
«Hensynet til avtaleverket og forfattergruppen som helhet taler mot forslaget,» het det blant annet i styrets begrunnelse.
Avventer
Gert Nygårdshaug, som på mange måter frontet forfatternes ebok-opprør og er far til den ene av gründerne bak ePorten.no, sier til BOK365 at han vil fortsette å selge ebøker fra sin egen hjemmeside mens han avventer hva som skjer med ePorten.no.
– Kommer ePorten tilbake, Hans Jørgen Furre Nygårdshaug?
– Det kan vi ikke love. Det har vært moro, men tidkrevende og ikke særlig innbringende, selv om det ikke er årsaken. En eventuell gjenoppstandelse er avhengig av vår videre utdanning og individuelle ambisjoner, sier den ene av de to gründerne.
Les også: Fersk Nygårdshaug for en hundrings