Brudevals i St. Olavs gate

Det var både rå krim og ung kjærlighet på menyen, da Vigmostad & Bjørke holdt sin første presentasjon sammen med nyinnflyttede, gamle Schibsted.

Noe av det vi har ønsket oss aller mest gjennom flere år er barne- og ungdomsbøker. Nå har vi fått det, sa V&B-forlagssjef Tine Kjær, som tydelig satt pris på «medgiften» fra giftemålet med nylig oppkjøpte Schibsted Forlag.

En av de viktigste stemmene i barne- og ungdomslandskapet er Ellen Fjestad:

–Når jeg reiser rundt og møter skoleungdom, er det heftig å se hvor mye en bok kan bety for noen. Det gjør inntrykk. Men jeg ser egentlig ikke leseren når jeg arbeider med en bok. Jeg skriver for meg selv og for å få til en god historie, sa Fjestad under Vigmostad & Bjørkes høstpresentasjon.

 

Fjestad Døgnfluedans

Følger opp suksess: Ellen Fjestad.

 

Nå følger Fjestad opp suksessdebuten og Upris-vinneren Sammen skal vi holde himmelen, historien om Gard og Luka. I Døgnfluedans er det dagen etter Gards begravelse, Luka våkner opp helt alene og skal kjempe seg tilbake til livet.

 

Med hele A-laget

Det var en variert høstmeny Vigmostad & Bjørkes forlagssjef Tine Kjær og Schibsteds gamle – og Vigmostad & Bjørkes nye – informasjonssjef Anne Iversen kunne presentere på V&B-loftet i St. Olavs gate i Oslo. Ekteskapet er fremdeles såpass ferskt, med stadig nye Schibsted-hoder og pappesker på vei inn, at de to like godt presenterte «hvert sitt forlag» selv om alle de kommende utgivelsene vil ha Vigmostad & Bjørke-logo på omslaget.

 

offline  Uglen

 

Vigmostad & Bjørke er på banen med hele A-laget denne høsten: Både «Hundreåringen»-Jonas Jonasson (Morder Anders og hans venner) og Jan Guillou (Blå stjerne) er ute med nye bøker. Og på krim-fronten er V&B som vanlig sterke: Anne Holt er tilbake med Hanne Wilhelmsen i Offline, mens Liza Marklund kommer med sin siste bok om Annika Bengtzon: Jernblod. Marklund har annonsert at hun etter dette gir seg som forfatter. En som definitivt ikke gir seg er Samuel Bjørk (aka Frode Sander Øien), som følger opp suksessdebuten og fjorårs-hypen Det henger en engel alene i skogen med Uglen. V&B-forfatterne får følge av populære Frode Granhus, som med årene har skapt en egen sjanger: Lofot-krim. Denne høsten er han aktuell med Kistemakeren.

 

Quick-inspirert Sveen

–Mange beskriver oss som «krimforlaget» og det er vi stolte av, sa Tine Kjær under høstpresentasjonen.

En av dem hun er stoltest av, er nok Gard Sveen, som entret krim-manesjen med behørig kritikerroste Den siste pilegrimen, som fikk Rivertonprisen for 2013. I hans nye bok Helvete åpent dukker en Anders Rask opp, et navn som vekker visse assosiasjoner:

–Jeg har latt meg inspirere av Thomas Quick-saken, men Anders Rask er ikke Thomas Quick, understreket Gard Sveen og la til: –Quick-saken har fascinert meg lenge.

Også denne gang møter vi politietterforsker Tommy Bergmann. Han finner en prostituert jente hardt skadet i en leilighet i Oslo. De omfattende skadene har urovekkende likhetstrekk med en rekke drap som ble tilstått av læreren Anders Rask for flere år siden. Men Rask sitter innelåst på psykiatrisk sikkerhetsavdeling og kan ikke stå bak.

 

Vigmostad B

V&B-høstslipp: Forlagssjef Tine Kjær og Gard Sveen.

 

Første lyriker og første nynorsk-roman

Vigmostad & Bjørke kan presentere fire debutanter denne bokhøsten: Martine Johansen med den musikalske roadmovie-romanen Hvite jenter kan ikke synge blues, Kristin Helgeland med sin «Madame Bovary møter Agnes Ravatn»-roman Ni dagar i veka, Sherlock Holmes-connaisseur Jan Boris Stene har skrevet V&Bs første nynorsk-roman Nådegiveren, mens forlagets aller første lyriker – Paal Maage Elstad – er ute med diktsamlingen Kun en liten del av universet.

 

Elsafadis historie

Blant sakprosautgivelsene knytter det seg store forventninger til idrettsutøveren Marco Elsafadis nye bok. Mange vil huske ham som vinner av Mesternes mester. Marco og familiens gripende og inspirerende livshistorie er ført i pennen av BT-journalist Erik Fossen.

På listen er også den rystende dokumentarboken om Annett B. Eck som ble voldtatt da hun var seks år gammel, og som levde med hemmeligheten i 35 år før hun turte å anmelde overgriperen.

 

Kongelige forviklinger

–Det var en mannsbastion som skulle inntas – arven etter en elsket, men sparsommelig kong Olav, fortalte DN-kommentator Kjetil Wiedswang, da han beskrev hva som møtte vårt nåværende kongepar på Slottet. Sammen med Aftenposten-journalist Liv Berit Tessem har han skrevet Harald og Sonja Kongeparet i 25 år.

–Hvis ikke Olav og det politiske Norge hadde bøyd av og tillatt Haralds giftemål med Sonja, hadde vi kanskje ikke hatt et kongehus i dag, sa Wiedswang.

Paret Tessem & Wiedswang tok de fremmøtte med på en humoristisk ferd gjennom tidligere tider, da kongelige slett ikke giftet seg borgerlig: med strategiske allianser, utroskap, halshugging og fornuftsekteskap der unge kvinner ble giftet bort til eldre regenter som gjerne kunne ha hundrevis av unger fra ymse andre eskapader. Kort sagt: Det meste var verre før.

–Det ville nok fått alt hva Mette-Marit tidligere har gjort eller ikke gjort til å blekne, sa en lattermild Liv Berit Tessem.