Fersk Nygårdshaug for en hundrings

Herodes Falsk har gjort det en stund. Andre mindre profilerte forfattere har forsøkt. Nå gjør også høyprofilerte Gert Nygårdshaug det.

For en hundrings får du Gert Nygårdshaugs nye bok Pergamentet lastet ned til pc, brett eller mobil fra hans egen hjemmeside. Kjøper du den via forlagets salgskanaler koster den kr 269,-. Valget er enkelt for de fleste.

– Det er meningsløst at forlaget skal ha enerett på en forfatters bøker, ikke bare så lenge han lever, men også sytti år etter at han er død! Dette vi gjør her er et forsøk på å gi forfatteren en større del av fortjenesten på egne bøker. Alt vi ber om er en del av rettighetene til egne utgivelser, sier Gert Nygårdshaug til BOK365.

– Er dette et opprør?

– Kan det godt kalles. Mot bokkjedene/forlagenes nærmest ensidige fokus på bestselgere. Mot altfor høye e-bokpriser, og ikke minst: Mot den latterlig lave royaltyen vi forfattere blir avspist med.

Royaltyen Nygårdshaug refererer til er på skjønnlitterære e-bøker 26% av utsalgsprisen fratrukket moms. Den øker til 30% etter 799 solgte eksemparer, ifølge standardavtalen mellom Forleggerforeningen og Forfatterforeningen. Få andre land opererer med en slik standardavtale. Der er royalty-satsen ofte et personlig forhandlingsspørsmål. Storselgere, som f.eks. Dan Brown, vil da naturlig nok ha større sjanse til å få høyere royalty enn en fersk forfatter ingen har hørt om.

Tillatelse fra forlaget

Da Nygårdshaug spurte Cappelen Damm om å få selge sin siste bok på nettet, gikk forlaget med på det, til tross for at normalkontrakten mellom forfatter og forlag gir forlaget enerett på salg av e-bøker. Nygårdshaug har solgt nærmere 1000 eksemplarer av Pergamentet gjennom sin egen nettside. Forlaget vil ikke oppgi hvor mange e-bøker de har solgt gjennom sine kanaler, men forfatteren selv tipper ca 50. Da Nygårdshaug så kom og ba om å få selge også sine tidligere utgivelser, var det imidlertid slutt på godviljen fra forlaget.

Direktør Elisabeth Steen i Cappelen Damm bekrefter overfor BOK365 at de ga Nygårdshaug lov til å selge en variant av Pergamentet på egen nettside.

– En variant?

– Vi ga ham tillatelse til å selge det han kalte en variant, sier Steen.

– Hvorfor sier dere nei til ham når han også vil utgi tidligere utgivelser på egen e-bokplattform?

– Jeg kan ikke si noe mer om denne saken så lenge vi er i dialog med forfatteren, sier Steen.

På Nygårdshaugs nettside ligger i skrivende stund også fjorårets bok, Chimera, for salg til kr 70,-. I følge ham selv fikk han tillatelse fra forlaget til å legge ut også den.

– I ettertid har forlaget gått tilbake på dette, men jeg har ikke fått svar på om de vil jeg skal fjerne den, sier Gert Nygårdshaug til BOK365.

Han poengterer også at det ikke er noen ”variant” av Pergamentet som ligger til salgs ho ham, men akkurat den samme boken, bare med et lite etterord og bilde fra skriveprosessen. Pluss signatur.

– Har ditt eget boksalg skadet forholdet ditt til Cappelen Damm?

– Det vil fremtiden vise, sier Nygårdshaug.

ePort på nyåret

Nygårdshaug er også blant initiativtakerne til ePorten.no, som lanseres på nyåret, der han og flere andre forfattere vil selge sine e-bøker selv, med en helt annen royaltymodell enn den som ligger i normalkontraktene forfatter og forlegger imellom. Forfatteren gir sin IT-studerende sønn, Hans Jørgen Furre Nygårdshaug, æren for både eget hjemmesidesalg og ePortalen.

– Mener du dette er ”straffen” bokbransjen må ta for å ha somlet med å få et skikkelig system på salg av e-bøker?

– Hvilken ”straff” det blir, er for tidlig å si. Får de ikke straffen gjennom ePorten, får de den garantert gjennom Amazon, sier forfatteren.

Verken far eller sønn Nygårdshaug vil si noe om hvilke andre forfattere som er med på ePorten, men det skal være flere etablerte storselgere. Forfatter og styremedlem i Forfatterforeningen Tom Egeland bekrefter at han kjenner til opplegget, men sier til BOK365 at en eventuell deltagelse fra hans side er avhengig av hvordan hans forlag Aschehoug stiller seg til saken.

 Forfatterforeningen positiv

Leder i Den norske forfatterforening, Sigmund Løvåsen, er kjent med planene for ePorten, og er i utgangspunktet positiv til at forfatterne kan selge egne bøker og få en større del av utbyttet.

– Det er uproblematisk hvis forlaget ikke vil selge en forfatters bøker lenger. Eller hvis det er snakk om tekster som ikke er utgitt. Men vi må se nærmere på hvordan det påvirker avtaleverket hvis forfatteren skal selge e-bøker samtidig med forlaget, sier han til BOK365.

Fornøyd Falsk

Forfatter, foredragsholder og komiker Herodes Falsk ga i 2012 ut sin første roman på eget forlag, og kun som e-bok. I år kom bok nummer to. Falsk er strålende fornøyd med salget via egen hjemmeside, men vil ikke ut med eksakte salgstall. Han sier likevel til BOK365 at han har tjent mer på den første e-boken sin enn på noen av bøkene han tidligere har gitt ut på Aschehoug, Gyldendal eller andre forlag. Likevel mener han at e-boksalget på langt nær har tatt av her hjemme, til tross for økende salg av nettbrett. – Min erfaring fra vinyl til CD og VHS til DVD sier meg at dette går veldig fort når det først skjer, sier Herodes Falsk.