«Fuglane» til nye generasjoner

Og denne gang i sceneformat. Riksteatret setter opp en ny versjon av Vesaas’ klassiker i januar.

Fuglane er dramatisert og filmatisert en rekke ganger, både i Norge og utlandet, men denne gangen presenteres Vesaas’ mesterverk i en helt ny versjon, laget av Lasse Kolsrud, som også har regien. Denne nye sceneversjonen av Fuglane får premiere på Riksteateret i Nydalen i Oslo 17. januar, og etterpå skal oppsetningen på turné til 40 steder rundt i landet.

Regissør Kolsrud, som tidligere har gjort seg bemerket med teateroppsetninger som Bikubesong, Førstereis og Kan nokon gripe inn, sier at han ønsker å lage en Fuglane for en generasjon som kanskje hverken kjenner romanen eller forfatteren.

«Tusten» Mattis

Søskenparet Mattis og Hege på den avsidesliggende gården spilles av Tom Styve og Ingvild Holthe Bygdenes, og fortellingen om dem har beveget stadig nye lesere helt siden romanen kom ut i 1957.

Riksteatret skriver om Mattis og romanen:

«Vi drar kjensel på ham, både i oss selv og hos andre. Likevel er det nettopp det at han er så annerledes, som kanskje gjør at han berører oss så sterkt – uansett hvor vi selv befinner oss i livet. Forfatteren selv karakteriserte Fuglane som «eit sjølvportrett med visse atterhald», mens Karl Ove Knausgård har omtalt den som «Den beste romanen som noen gang er skrevet».»

– Vi drar kjensel på ham, både i oss selv og hos andre: Tom Styve som Mattis i «Fuglane».

Debutantprisens opphav

Tarjei Vesaas (1897-1970) har også gitt navn til den høythengende debutantprisen her hjemme, og som et apropos til at Fuglane blir teater, samler Riksteatret onsdag 9. januar noen av vinnerne av Tarjei Vesaas’ debutantpris til samtale om hva vi skal lese og hvorfor?

Der stiller Kjersti Annesdatter Skomsvold og Tore Renberg sammen med regissør Lasse Kolsrud. Teatersjef Tom Remlov leder samtalen, og det blir vist utdrag fra den premiereklare teaterforestillingen. Det skjer på Litteraturhuset i Oslo 9. januar kl 19:00.

Fuglane har premiere på Riksteatret i Nydalen 17. januar.

 

Du kan lese mer om oppsetningen på Riksteatrets hjemmeside her

 

(Foto: Riksteatret)