Forteller det som det er

- Gerhardsen ba oss bygge landet, for ham og for Amerika. Det hevder Jakob Arvola, som i novellesamlingen "Jeg vet hva du driver med" sier det som det er.

Ikke bare journalistikken, men også skjønnlitteraturen har et ansvar for å fortelle det som det er, mener Jakob Arvola og legger novellesamlingen Jeg vet hva du driver med på bordet.

 

Forfatter: Jakob Arvola, 49

Aktuell med:  Jeg vet hva du driver med, Vigmostad & Bjørke

Gerhardsen bad oss bygge landet, for ham og for Amerika. Gjennom ni noveller fra 1948 og fram til dags dato får vi innblikk i hvordan det gikk, og hvordan vi til sist ble. Det er ikke udelt lystelig lesning.

 

Vet hva du driver med: Jakob Arvola

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Ikke bare journalistikken, men også skjønnlitteraturen har et ansvar for å fortelle det som det er: Tiden har svartnet rundt oss. Vi har dels blitt et folkeferd som verden med rette kan føle seg nokså utrygg på.

 

Tre favoritter:

Lucia Berlin: Håndbok for vaskedamer, innrøkte noveller uten filter fra et USA som Donald Trump og hans håndplukkede rikfolksregjering åpenbart ikke vet noe om.

Kjersti Bronken Senderud: Fall- og lytteøvelser, norsk poesi der ord og setningssekvenser lager snarveier mellom sansene.

Alf Cranner: Fra Alf til Alf, nyutkommet samling med den eksplosivt sterke korrespondansen mellom Cranner og Prøysen.

 

Uslipt diamant:

Diamant: Marie Auberts debut

Marie Auberts debut Kan jeg bli med deg hjem er nå lest for tredje gang.

 

Sist leste bok:

Colm Tóibín: Marias testamente, roman om Jesu mor som har flyktet i eksil etter drapet på sønnen. Blant annet et dypt rystende portrett av disiplene.

 

Hvordan jobber du?

Jeg skriver i en rekke etapper, ulike teknikker både elektronisk og for hånd, med et omfattende notatsystem som strekker seg tolv-tretten år tilbake i tid. Notatbøker og fragmenter med fargekodesystem hjelper meg å finne sammenhenger. Elektronisk bruker jeg skriveprogrammet Scrivener, som er spesiallaget for journalister og forfattere. Scrivener skiller seg fra Word ved at jeg kan jobbe ikke-linjært med flere tekster som krysser hverandre, samtidig.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Ganske ubeskjedent ville jeg tatt en kaffe med min egenskapte psykolog Jon fra den nyeste boka. Jeg ville etter hvert dristet meg til å lene meg tett over bordet, og spørre: «Jon, hva i helvete er det du driver med? Du vet utmerket godt hvorfor jeg spør.»

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Det overlater jeg til juryen å finne ut av. Men de finner garantert noen, med tiden.

 

Hvis du var kulturminister for en dag?

Jeg ville satt i gang en totalgjennomgang av situasjonen på norske kulturskoler. Utstyr, bemanning – alt skulle på bordet, for å finne ut hvor skoen trykker før vi satte i gang en storstilt opprustning og nivåheving.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Begge deler.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Et nettsted helt utenom det vanlige, og blant de aller viktigste, er det norske Nasjonalbiblioteket. www.nb.no

 

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Jeg vil tro at begge er opptatt, hver på sin kant, uansett. Det er jeg, også.

 

Les også: Farvel til Afrika

 

(Forfatterfoto: Nikolaj Jonas Blegvad)