Se utdelingen av Bookerprisen her

I kveld er utdelingen av Man Booker Award, og du kan følge seremonien live her på BOK365 fra klokken 22.30.

Tirsdag kveld ble den gjeve Man Booker Award delt ut under en gallamiddag i London Guildhall. Prisen er en av verdens største litterære priser, og vinneren mottok 50.000 britiske pund i prispenger, mens de øvrige forfatterne på kortlisten ble tildelt 2.500 pund.

Her kan du se hele sendingen:

De nominerte

Forfatterne som var nominert til prisen var:

NOMINERT: Milkman av Anna Burns.
  • Anna Burns: Milkman (Faber)
  • Esi Edugyan: Washington Black (Serpent’s Tail)
  • Daisy Johnson: Everything Under (Jonathan Cape)
  • Rachel Kushner: The Mars Room (Jonathan Cape)
  • Richard Powers: The Overstory (William Heinemann)
  • Robin Robertson: The Long Take (Picador)

Kortlisten består altså av tre forfattere fra Storbritannia, to amerikanere og én kanadisk forfatter. Daisy Johnson er den yngste forfatteren noensinne som er kortlistet til Man Booker-prisen. Hun er 27 år gammel. Everything Under er hennes debutroman. Esi Edugyan er den eneste på listen som også tidligere har blitt kortlistet, da i 2011 for Half-Blood Blues.

LES OGSÅ: Booker-nominerte på IKEA

Kontrovers rundt amerikanerne

Under offentliggjøringen av de nominerte trakk juryformann Kwame Anthony Appiah frem mangfoldet blant bøkene:

NOMINERT: Washington Black av Esi Edugyan.

– I hver av bøkene er det språket som har hovedrollen. Men på alle andre vis er de svært diversifiserte. Bøkene utforsker en rekke temaer fra ulike tider og steder. Fra Irland til California, i Barbados og i Arktis, omhandler bøkene samfunn som ikke alle har besøkt, men som vi alle kan bli beriket av å stifte kjennskap med.

Da prisen ble startet 1969 var den forbeholdt romaner skrevet av forfattere i fra Englands Samvelde, Irland og Sør-Afrika. I 2014 ble prisen utvidet til å inkludere alle bøker utgitt på engelsk – en endring som møtte mye kritikk og som fremdeles møter mye kontrovers.

De to tidligere Booker-prisvinnerne har nemlig vært amerikanere, og flere ønsker nå at de skal droppe amerikanske utgivelser i nominasjonsprosessen. Dette er ikke Man Booker-juryen enige i. Under pressekonferansen hvor kortlisten ble presentert tidligere i høst, fikk juryformannen spørsmål om hva han synes om at vinneren kan bli en amerikaner for tredje år på rad.

– Om så blir tilfellet så er det fordi det var den beste boken juryen leste. De som leser litterære bøker spør ikke forfatterne om passet deres.

 

(Hovedbilde: Man Booker)