Bookerprisen til Burns

Anna Burns er tildelt Man Booker Award for «Milkman».

Det var Anna Burns som tirsdag kveld ble tildelt den prestisjefulle Man Booker Award under en gallamiddag i London Guildhall. Samtidig skrev hun også historie, som den første nord-irske forfatteren til å motta prisen.

– Jeg vil takke agenten min David Grossman, som antok boken min, og forlaget mitt Faber & Faber. Jeg vil også takke alle de utrolige forfatterne som var nominert med meg på både kort- og langlisten. Tusen, tusen takk!, sa en tydelig rørt prisvinner.

Se prisutdelingen her:

Allerede en bestselger

«Ingen av oss har lest noe slikt tidligere. Anna Burns utrolig distinkte stemme utfordrer konvensjonell tankegang med sin overraskende og oppslukende prosa. Det er en brutal historie om seksuelle overgrep og motstand som blir vevd sammen med en bitende humor. Historien er satt til et delt samfunn, og utforsker hvordan undertrykkelse finner sted i hverdagslivet», skriver juryformann Kwame Anthony Appiah i sin begrunnelse

Milkman er Burns tredje roman, og historien er i stor grad trukket fra Burns’ egne opplevelser i et konfliktfylt Nord-Irland. Fortellerstemmen i boken er en atten år gammel jente, som blir tvunget inn i et forhold med en mye eldre mann, «the milkman», som jobber for en para-militærgruppe.

Det var kanskje lite overraskende at det var nettopp Burns som stakk av med Man Booker-statuetten, og prispengene på 50.000 pund. Milkman har nemlig toppet bestselgerlistene i ukene frem mot Booker-utdelingen, særlig i Nord-Irland.

Det var dog ikke hennes bok bookmakerne hadde utpekt som sin favoritt, det var heller Richard Powers The Overstory. Bookmakerne har derimot tatt feil før, da tre av deres favoritter på langlisten ikke en gang gikk videre til årets kortliste.

Spør ikke om passene

Anna Burns er nå det nye navnet som blir tilført den imponerende listen av tidligere Booker-vinnere. Fjorårets vinner var George Saunders for Lincoln in the Bardo. Det var fra britisk hold knyttet mye uro til at prisen i år igjen skulle bli tildelt en amerikaner, da det ville bli den tredje amerikaneren på rad som vant. Men som juryformann Appiah fremholdt i sin tale:

– Vi har lest bøkene til alle disse forfattere uten å spørre om passene deres.

Juryen har for øvrig bestått av krimforfatter Val McDermid, kulturkritiker Leo Robson, forfatter og kritiker Jacqueline Rose, og illustratør og forfatter Leanne Shapton.

Man Booker Award ble innstiftet i 1969, og var da forbeholdt romaner skrevet av forfattere i fra Englands Samvelde, Irland og Sør-Afrika. I 2014 ble prisen utvidet til å inkludere alle engelskspråklige romaner som er publisert i Storbritannia.

 

(Hovedfoto: Eleni Stefanou / Faber&Faber blog)