Booker-nominerte på IKEA

IKEA og Man Booker Prize inngikk forrige måned et samarbeid for å inspirere engelskmenn til å lese mer i hverdagen.

– Ved å inngå dette samarbeidet med Man Booker Prize vet vi at vi gir folk muligheten til å lese de beste bøkene utgitt dette året, sier Luis Lopez, sjef for stue-avdelingene i Storbritannia og Irland.

Sent i juli ble langlisten til Man Booker Prize presentert, og samtidig inngikk Man Booker Prize et samarbeid med IKEA for å få britene til å lese mer. Prosjektet «The Reading Rooms» ble lansert 31. juli og varte frem til 5. august på IKEA Wembley.

«The Reading Rooms» bestod av flere leserom i butikkens mange utstillingsrom. Her kunne publikum lese én av de tretten Man Booker-nominerte bøkene i rolige omgivelser, for å så plukke med seg én av de nominerte bøkene med hjem. Her kan du se hvordan leserommet så ut.

Samarbeidsprosjektet var et forsøk på å få briter til å bruke lesing som avslapping.

Leser kun i ferien

– «The Reading Rooms» gir oss muligheten til å bruke butikken vår for å inspirere folk til å tenke på viktigheten av avslapping i hjemmet. Stuen er et perfekt sted å lese en bok hjemme, som da også vil bli et rolig fristed fra verden utenfor, sier Lopez.

I en undersøkelse utført av IKEA blir det slått fast at 33 % av Storbritannias befolkning, altså 21.6 millioner, hevder å kun ha tid til å lese bøker i sommerferien. Undersøkelsen viser også at 10 % ikke har lest en bok det siste året, og at 64 % av britene tror at TV, PC og smarttelefoner bringer mer stress inn i hjemmet.

På sine egne nettsider skriver IKEA følgende:

«Over halvparten av alle som jobber (59%) føler seg presset til å svare på e-mailer selv når de er hjemme og har avsluttet arbeidsdagen. Dette viser at det å forhindre at arbeidsplassen trenger seg ytterligere inn i hjemmene våre aldri har vært mer viktig. Å forsvinne inn i en bok er en god måte å forhindre at dette skjer».

LESEROM: IKEAS leserom hvor kundene kunne lese Man Booker-nominerte (Foto: Skjermdump fra YouTube)

– Ikke en guilty pleasure

IKEA hevder at hjemmet er et sted hvor “man burde oppleve fullstendig avslapping”, og tanken bak samarbeidsprosjektet med Man Booker Prize var nettopp å hjelpe til med å lette stresset i hverdagen og å gjøre hjemmet til et fristed igjen. Gaby Wood, literary director i Man Booker-stiftelsen, oppfordrer folk til å ta tilbake privatlivet gjennom å lese bøker:

– Hvis du forbindelser lesing med ferier, så assosierer du mest sannsynlig lesing med en utskeielse. Og ja, å lese bøker kan være en form for virkelighetsflukt, men det gjør det ikke til en guilty pleasure.

Kanskje Brageprisen nå blir inspirert til et lignende samarbeidsprosjekt her i Norge?