– En velsignelse å slippe TV

Anders Heger om Brageprisens første 25 år. Og et dykk ned i lesevanene til kulturministeren og Thomas Seltzer.

Brageprisen kunne denne uka feire sine første 25 år, og skal vi tro tilbakemeldingene på vår lille runde kan det fort bli 25 til.

– Det kan det bli, sier Anders Heger. Cappelen Damm-veteranen mener de store skiftene i Brageprisens historie først og fremst har vært knyttet til om det har vært TV-sendte Brage-show eller ei: – I TV-årene var det en annen glamour, med bøkene mer i skyggen. Nå er litteraturen i høysetet. Paradoksalt nok føles det som en befrielse å slippe TV, sier Heger.

Viktig å bli sett

– Brageprisen er den viktigste prisen i den norske bokheimen, sier Anders Heger. – Det å bli sett er viktig for en forfatter – selv for de etablerte.

Det kan forfatter Tor Bomann-Larsen underskrive på: – Ja, det er godt å få den. Og på den annen side: Hvis man stadig ikke blir nominert eller ikke får den, kan det gå på selvtilliten løs.

I en gullalder

– Norsk litteratur er inne i en gullalder, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til BOK365, og legger til at hun på sine reiser rundt i verden merker hvor etterspurt norske forfattere er. Hun tror dette bare vil forsterke seg frem mot Frankfurtmessen i 2017, hvor Norge er hovedland.

– Hva leser kulturministeren selv i disse dager?

– Jeg leste nettopp ferdig Marte Spurklands bok Klassen. Og så var jeg veldig glad for at Kari Grossmann fikk hedersprisen. Det har blitt mye Grossmann hjemme i familien vår opp gjennom årene.