Får 8. plass for sin innertier

Nedtellingen i kåringen av tiårets roman fortsetter. Både leserne og juryen ville ha "En dåre fri" av Beate Grimsrud på lista.

Hvilken roman fra årene 2010-2019 er den beste? Avstemningen er avsluttet. Lesernes stemmer er slått sammen med juryens og de neste dagene skal vi presentere de ti beste fra nr. 10 til nr. 1.

Vi startet med en liste på femti romaner, og selvsagt ble det bråk av utvalget. Les Tomas Espedal hardt ut mot BOK365-kåring 

Juryen har bestått av bokhandler Angelique Heggheim og anmelderne Janneken Øverland, Leif Gjerstad og Vidar Kvalshaug.

Her er nedtellingen til førsteplassen:

10. Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem

9. Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

8. En dåre fri av Beate Grimsrud

Tiåret startet godt for Beate Grimsrud. Romanen En dåre fri på Cappelen Damm ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2010. Som også 2020-romanen viser, er Grimsrud en helt særegen forteller som velter all sårbarhet og undring i stoffet sitt og klarer å lage medrivende, almengyldig prosa av både kreftoverlevelse og psykiatrisk innleggelse.

Forfatterskapet ligger tett på hennes eget liv, men det er ikke de private bekjennelsene som er styrken i En dåre fri, det er motet og oppdagelsene hun gjør under skrivingen. For eksempel: «Gal kommer av å gale som en hane. Det betyr ikke at man ikke er riktig klok. Det betyr å prate annerledes», skriver hun i romanen. Hvem andre er det som gjør slikt, selv ti år etter?

Lek med kjønnsidentitet og valget av barnets synsvinkel er kjente Grimsrud-grep og de åpner boka. Vi følger Eli, som allerede som seksåring hører stemmer i hodet, opp gjennom livet. Hun ender i remmer i hvite rom.

«Beate Grimsruds roman er så lysende litterær at den blir mer virkelig enn virkeligheten selv. Det er også et poeng å få med seg, i vår tids opphetede diskusjon om bruken av det selvbiografiske,» skrev Marta Nordheim i anmeldelsen i NRK.

VIDAR KVALSHAUG