Mytting svømmer inn på 9. plass

Lars Mytting. Foto: Julie Pike

Nedtellingen i kåringen av tiårets roman fortsetter. En gudbrandsdøl som må reise ut i verden er inne på topplista.

Hvilken norsk roman fra årene 2010-2019 er den beste? Avstemningen er avsluttet. Lesernes stemmer er slått sammen med juryens og de neste ukene skal vi presentere de ti beste fra nr. 10 til nr. 1.

Vi startet med en liste på femti romaner, og selvsagt ble det bråk av utvalget. Les Tomas Espedal hardt ut mot BOK365-kåring 

Juryen har bestått av bokhandler Angelique Heggheim og anmelderne Janneken Øverland, Leif Gjerstad og Vidar Kvalshaug. De to siste er tilknyttet BOK365.

Les også: 10. plass: Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem. 

9. Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

Etter en konvensjonell debut og en mer utvendt andreroman, kom Svøm med dem som drukner på Gyldendal i 2014. Den er Lars Myttings mest komplekse roman hittil, den som krever mest av leseren.

Motivet med rot- og rastløshet er blitt med videre, denne gangen fortalt via unggutten Edvard som lever med en taus bestefar i Gudbrandsdalen og drar ut i Europa for å finne røtter. Turen fører ham til både Shetland og Frankrike og ikke minst bakover i tid, til både syttitallet og mellomkrigstidens hendelser i Europa.

Romanen veksler mellom tidene og har enda mer mellom linjene enn andre Mytting-romaner. Med Svøm med dem som drukner viste han en ny og sterkere side av sitt dikteriske prosjekt, og det er mer personlig enn noen gang. Romanen ble etterfulgt av Søsterklokkene, men det spørs om det ikke er denne som blir stående av hans tidlige arbeider.

Anmelderne forsto prosjektet. «Glitrande og medrivande forteljekunst … dette er eit definitivt gjennombrot.» skrev Oddmund Hagen i Dag og Tid.

VIDAR KVALSHAUG