Tiårets roman: Hoem på 10. plass

10. PLASS: "Slåttekar i himmelen" av Edvard Hoem (Foto: Paal Audestad / Oktober)

Leserne av BOK355 og en jury har kåret tiårets roman. Nå starter vi nedtellingen fra tiendeplass til vinneren. På 10. plass: "Slåttekar i himmelen" av Edvard Hoem.

Hvilken roman fra årene 2010-2019 er den beste? Avstemningen er avsluttet. Lesernes stemmer er slått sammen med juryens og de neste ukene skal vi presentere de ti beste fra nr. 10 til nr. 1.

Vi startet med en liste på femti romaner, og selvsagt ble det bråk av utvalget. Les Tomas Espedal hardt ut mot BOK365-kåring 

Juryen har bestått av bokhandler Angelique Heggheim og anmelderne Janneken Øverland, Leif Gjerstad og Vidar Kvalshaug. De to siste er tilknyttet BOK365.

10. Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem

I 2014 starter veteranen Edvard Hoem en romanserie på Forlaget Oktober om sin egen slekt, en serie romaner som er løselig forbundet med hans salgssuksess Mors og fars historie. I det første bindet møter vi enkemannen Knut Hansen Nesje, kun kalt Nesje, på den 16 mål vesle teigen han drev i liene over Molde. Året var 1874. Snart dukket Serianna opp, og det ble kjærleik og fire barn og familiesagaen kunne starte. Nesje var kjent som den dyktigste slåttekaren, men han var husmann. Barna skulle få oppleve noe større, og utvandringen til Amerika ble sentral i hele serien.

Jeg er fra denne delen av landet og kjenner landskapene og Nesjes stolte underdog-følelse godt. Hoem skrev seg inn i tradisjonen til Ole E. Rølvaag og Vilhelm Moberg, uten å bruke sentimentale triks, men han tar seg tid, i skildring av håndverk, småsteder og deres sosiale oppbygning og i hvordan en fåmælt kar som Nesje klarer å akseptere og uttale hengivenhet og kjærlighet.

Edvard Hoem skriver som vanlig en moderne og vakker nynorsk, og jeg tror jeg gråt i hvert bind. Spesielt i slutten av romaner feier Hoem all sin poetiske kraft over tårekanalene.

VIDAR KVALSHAUG