– Fantasy byr på virkelighetsmagi

Foto: Helene Jelsø Spanthus

Den amerikanske fantasy-forfatteren Laini Taylor mener fantasy tiltrekker ungdom som vil ha et avbrekk fra virkeligheten.

– For meg handler det om å skrive de bøkene du har lyst til å klatre inn i, og forsvinne i. Fantasy-sjangeren kan gi oss så utrolig mye, fortalte Laini Taylor til BOK365 tidligere i høst.

 

Den amerikanske fantasy-forfatteren Laini Taylor var på Norgesbesøk i slutten av september, etter at hun først deltok på Bokmässan i Gøteborg – der det dannet seg en betydelig lenger kø ved hennes signeringsbord enn det gjorde hos Paula Hawkins.

Daughter of Smoke and Bone-serien tar leserne med storm, og hele trilogien er nå ute på norsk. Guder og monstre (Bazar) er tredje og siste bok i serien, og utkom denne våren. Taylor har flere fans blant de norske leserne, deriblant fantasy-kvinnene Siri Pettersen og Tone Almhjell.

 

«The slutty new idea»

– Inspirasjonen til serien kom mens jeg arbeidet med en annen bok, som ikke gikk så bra. Skrivevennene mine og jeg kommer ofte til et punkt hvor det er vanskelig å fortsette med historien som først virket så bra og brilliant. Og det er på dette tidspunktet «the slutty new idea» begynner å ta form – en helt annerledes fortelling enn den du holder på med. Så jeg ga meg selv én dag til å  skrive om akkurat det jeg ville. Og da kom alt til meg: denne blåhårede jenta som har en far som er et monster, og karakterene bare kom til live!

_MG_2221

 

«A great time for female characters»

Karou, hovedpersonen i serien, er en sterk, kvinnelig helt som på mange måter kan relateres til blant annet Katniss Everdeen i The Hunger Games og Tris Prior i Divergent-serien. Trenden av young adult-bøker som har en sterk, kvinnelig helt er ikke til å se bort fra.

 

 

– Først handlet det bare om å skape en karakter som jeg selv likte. Men når jeg tenker på det nå symboliserer hun så mye mer enn det: hun symboliserer den personen jeg selv ønsket å være da jeg var ungdom.

Kunne du tenke deg å skrive en young adult-bok med en mannlig helt?

-Ja, faktisk så skriver jeg om en mannlig helt i mitt nåværende prosjekt. Men, det er ingen tvil om at det er en flott tid for kvinnelige karakterer i young adult-sjangeren, smiler Taylor.

 

Europeisk inspirasjon

– Mannen min og jeg dro til Praha i 2004 i anledning et prosjekt vi holdt på med. Vi tilbrakte ti dager der og hentet inspirasjon til det daværende prosjektet, men det var ingen tvil om at denne byen skulle bli hjemstedet til Karou. Byen er så gotisk, så mystisk – det var den perfekte settingen!

Det er ikke et ukjent fenomen at forfattere henter inspirasjon fra egne liv, opplevelser og erfaringer. Et fantasy-univers, derimot, ha en viss tilknytning til vår virkelige verden. Det mente Siri Pettersen under samtale med Taylor og Tone Almhjell samme kveld som BOK365 møtte henne.

-Det nye universet må føles virkelig, og ha noen røtter i vår ekte verden, fortalte Pettersen da hun ble spurt om å forklare tankegangen bak skapelsen av et fantasy-univers.

– Familien min bodde i Belgia og Italia da jeg var ung, så jeg var veldig heldig som fikk oppleve den europeiske kulturen. På grunn av dette kunne jeg ikke ha skrevet om, tja, drabantbyer i USA. Settingen måtte være spennende og eksotisk. Og, selvfølgelig, da har jeg et påskudd for å dra tilbake til Praha, lo Taylor.

 

En urban fantasy-verden

– Jeg vil si at denne serien faller under kategorien skrekk, ikke dystopi, som er så i vinden om dagen. Bøkene handler ikke om en utopi som har gått galt, men mer om en urban fantasy-verden hvor leserne møter ekte monstre og magi.

Hva tror du det er ved fantasy-sjangeren som unge lesere finner så interessant og spennende?

– Vel, for meg handler det om bøkene du bare har lyst til å klatre inn i, og forsvinne i. Fantasy-sjangeren kan gi oss veldig mye, blant annet en sjanse til å leve gjennom en karakter som har flere krefter enn det du selv har i ditt normale liv. Som ungdom kan man føle seg veldig maktesløs og uviktig, og det kan være veldig vanskelig å skape endringer i ditt eget liv. Men plutselig kan du bli en trollmann som har magiske krefter, eller du finner ut at du er en brikke i et større spill. Det er dette som er så spennende, og dette som trekker veldig mange lesere, tror jeg.

 

 

Du kan lese mer om mestermøtet med Laini Taylor, Siri Pettersen og Tone Almhjell her.