-Faller for knapper og flapper

Norske illustratører er helt i verdenstoppen. Men hvilke bøker har de selv blitt mest fascinerte av - før og nå?

Kristoffer Kjølberg (bildet) lar seg fascinere av alle de morsomme «interaktive» bøkene med lyder og knapper og flapper, men gleder seg aller mest til å lese Ole Lund Kirkegaard, Roald Dahl og Mark Twain for sønnen.

 

Favoritter ute og hjemme akkurat nå?
Husker du hva eller hvilke bøker du lot deg fascinere av som barn selv? 

 

Lisa Aisato: 

– Den siste måneden har vi lest Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn. Jeg kan den snart utenat. Både jeg og ungene digger den boka. Ellers får jeg ikke lest så mye som jeg gjerne skulle gjort om dagen. Men hvis du ønsker deg navnet på en favoritt-illustratør vil jeg si at det for øyeblikket er en fransk dame som heter Rebecca Dautremer. Hun fasinerer meg veldig, og jeg går gjerne til henne for inspirasjon. Her hjemme liker jeg godt Svein Nyhus, Hilde Kramer og Stian Hole.

 

Lisa

Lisa Aisato.

 

– Jeg ble lest veldig mye for og hadde mange favoritter. Øverst på pallen var nok Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, Georgs magiske medisin, Mathilda og Heksene av Roald Dahl, Ofelias skyggeteater av Michael Ende og Plym og Serafin av Philippe Fix.

 

Kristoffer Kjølberg: 

– Sønnen min på ett år elsker en veldig forenklet utgave av De tre bukkene bruse som vi kan lese to-tre ganger før han legger seg. Selv lar jeg meg fascinere av alle de morsomme «interaktive» bøkene med lyder og knapper og flapper, men jeg gleder meg aller mest til at jeg kan begynne å lese Ole Lund Kirkegaard, Roald Dahl og Mark Twain for ham.

Da jeg var barn ble jeg alltid veldig glad hver gang jeg kom over en Richard Scarry-bok jeg ikke hadde lest før. ­Ellers leste jeg vel aller mest tegneserier, særlig Donald.

 

Kari Stai:

– Blant mine favorittbarnebøker er Den lille mannen og Gud av Kitty Crowther, Heng i, Albert Åberg av Gunilla Bergstrøm, Hullet av Øyvind Torseter, Jason på ferie av Camilla Mickwitz og Kurt blir grusom av Erlend Loe. Favoritter for guttene mine på 3 og 7 år er for tida Anna Fiskes Hallo Byen, Erlend Loes bøker om Kurt, Harry Potter, og Parkvesen og andre vesener av Øystein Dolmen og Yokoland.

Da jeg selv var liten likte jeg Lek med Mons og Marit fra vår til vinter av Kaj Beckman. Likte alt med Albert Åberg, og også klassiske historier som En glad gutt av Bjørnstjerne Bjørnson. Eventyr var fascinerende, spesielt fenget Piken med svovelstikkene meg. Mot øst med Marco Polo av Piero ­Ventura var en bok jeg likte å «gå» rundt i.

 

Anette Moi:

– Min favoritt er jo så klart Eg elske Stavanger (og de andre by-myldrebøkene til Figenschou forlag) Synest også at D for Tiger av Lene Ask (illustrert av Mari Kanstad Johnsen) ser veldig bra ut. Og så klart K. Mustermann av Øivin Horvei, helt utrolig bok! Digger også Hullet av Øyvind Torseter. Og myldrebøkene til Anna Fiske. (Hallo planeten!, Hallo jorda!, Hallo byen!)

 

ForsideEgElskeStavanger2 copy

– Jeg husker jeg likte de tykke bøkene med masse forskjellige historier da jeg var liten. De med masse bilder i. Husker ikke hva navnet på de er. Jeg likte også Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard. Den har jeg enda. Klassiker.

 

Line Renslebråten:

– Akkurat nå elsker jeg australske Shaun Tan, og har anskaffet meg hans ordløse bok The Arrival og den prisbelønnede barneboken Rules of summer. Min norske favoritt er Lisa Aisato, både Fugl og En fisk til Luna er nydelige.

 

pelikan dobbel

Line Renslebråten: Pelikan, fra Fugler (Gresvig forlag).

 

– Jeg har alltid vært en stor fan av Thore Hansens illustrasjoner, så da jeg var barn, elsket jeg for eksempel Sjøormen Ruffen og Jørgen Moes vei nr. 13. Og aller mest den nydelige lille boken Der elven gjør en sving, den leste jeg helt i filler.