Erika Fatlands Sovjetistan

FRA 8848 TIL NULL - OG OPP IGJEN: Erika Fatland.

Under dekke som student reiste sosialantropolog og forfatter Erika Fatland rundt i fem tidligere Sovjetstater som alle ender på –stan. Slik blir det bok av.

Helt alene har Erika Fatland reist rundt i Usbekistan, Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan. Det har tatt henne fem måneder med reiser og en hel sommer med skriving.

Hun har besøkt diktaturstater, blitt forhørt og gitt seg ut for å være student. Likevel var hun aldri redd. –Men jeg kunne bli paranoid. Paranoid for å bli avslørt som forfatter.

 

Forhørt

–I forhørene ved grenseovergangene kjørte de meg til tider. Stilte spørsmål om hva jeg studerte, hvordan og hvorfor, for dernest å skifte tema og stille spørsmål som: Hva koster en kilo kjøtt i Norge? Hva koster melken? forteller sosialantropologen. Kanskje ikke så rart hun ble lett paranoid.

 

Utfordrende

Men den store utfordringen var mer av det rent praktiske slaget: skaffe seg visum, reiseoverganger og det å avtale møter med intervjuobjekter. – Jeg kunne som regel ikke snakke med dem om politikk. Det er for vanskelig for dem, sier Fatland. Nettopp derfor har hun også valgt å anonymisere en del av kildene sine i boka.

 

Det gjestfrie Yagnobfolket

Erika Fatlands favoritt blant disse fem landene, ble Tadjikistan. For der hadde hun en helt unik opplevelse. –Jeg besøkte Yagnobfolket i Yagnobdalen. Yagnobene holder til i jordhytter i fjellene, holder geiter og kyr og snakker et gammelt språk. –Besøket der var en ut-av-tiden-opplevelse, sier Fatland. Og legger til: –De var veldig gjestfrie!

 

Drakk kamelmelk

En annen opplevelse hun husker godt, var da hun fikk servert kamelmelk av fattige bønder i ørkenen i Turkmenistan. –Denne drikken består av gjæret kamelmelk som har stått i romtemperatur og godgjort seg i et år, forteller hun. Ikke rart hun ble syk.

Men det gikk over. Nå er det bare et varig minne fra en reise hun gjerne vil dele med andre. I Sovjetistan deler hun sine opplevelser fra sine reiser i området og møter med mennesker, kultur og samfunn. Hun ser også nærmere på sovjetfortiden og dagens politiske liv i disse fem nye landene som ender på -stan.