Bonnier kutter årsverk

–Det blir tøft i forlagsbransjen de nærmeste tre-fire årene, deretter lysner det, spår Bonnier-sjef Håkan Rudels, som sier opp 23 ansatte.

Nedskjæringene er en del av den andre store sparepakken Bonnierförlagen kjører i løpet av to år. Bak beslutningen ligger fallene bokomsetning og et digitalmarked som ikke har kommet skikkelig i gang, melder magasinet Svensk Bokhandel (SvB).

 

Meldingen om de nye nedskjæringene kom under et personalmøte tirsdag denne uka: -Dette kommer til å skje så raskt som mulig av hensyn til alle involverte. Vi håper å få alle avtaler på plass i løpet av oktober, sier administrerende direktør Håkan Rudels.

 

SkyltfonsterSveavagen450x175_2

Bonnierförlagen i Sveavegen i Stockholm.

 

Labert digitalt

Det uventet store fallet i det svenske boksalget hittil i år er den utløsende faktoren:  –Det som overrasker oss litt er at salget av fysiske bøker er på vikende front uten at vi henter det inn igjen på det digitale, sier Rudels til SvB. –Det er ikke de fysiske bokhandlene og nettbokhandlene dette handler om, det er de øvrige kanalene som er problemet.

 

Strevsom periode

–Det digitale bokkonsumet må øke mye raskere enn hva det har gjort og gjør, sier Rudels, og legger ikke skjul på at nettopp dette vil avgjøre skjebnen til bokbransjen. Han velger å være optimist – på lang sikt: –Om tre-fire år kommer fremtiden til å være lys, men før vi kommer dit blir det svært strevsomt.

 

(Foto: Bonnierförlagen)