Enda en tapt Lee-roman?

Harper Lee (Foto: Chip Somodevilla / Getty Images)

Skrev Harper Lee enda en roman i tillegg til «Drep ikke en sangfugl» og nylig utgitte «Sett ut en vaktpost»?

Ifølge den britiske avisen The Guardian kan det meget vel være tilfelle. Avisen skriver at suksessforfatteren en dag på slutten av syttitallet banket på døren til lastebilsjåføren Robert Louis Burns i Alabama og spurte ham ut om en prest han hadde drept.  

 

Bakgrunnen for besøket var at denne Robert Louis Burns i 1977 hadde skutt og drept presten Willie J. Maxwell, som ifølge ryktene sto bak flere dødsfall i området, blant annet til nettopp Robert Louis Burns’ niese. I tillegg skulle presten ha drevet med voodoo og vært en mann alle i området fryktet.

Ifølge den nå 74 år gamle Burns sto Harper Lee bare på døren og sa: «Jeg er Harper Lee. Jeg vil gjerne skrive en bok om presten».

 

Tett samarbeid

Lee_Harper_sett_ut_en_vaktpost
Harper Lees nylig utgitte roman har skapt fornyet interesse for forfatteren.

Ifølge The Guradian skal Lee ha arbeidet med boken i mange måneder, kanskje også flere år. Men hva skjedde med manuset hun hadde gitt arbeidstittelen The Reverend?

Det er det flere som lurer på – særlig nå, etter at manuset til Sett ut en vaktpost ble funnet for et par år siden.

Det levnes liten tvil om at Lee jobbet alvorlig med prosjektet. Hun arbeidet tett sammen med advokat Tom Radley, som representerte både den voodoo- og drapsanklagede presten og senere også drapsmannen hans, lastebilsjåfør og Vietnam-veteran Robert L. Burns.

Advokaten skal ha overlevert Lee alle sakspapirene, og Lee skal ha kvittert med å sende ham de første sidene i manuset, som ifølge den avdøde advokaten Tom Radleys familie var ekte.

 

Makaber historie

Historien om voodoo-presten, som var gift tre ganger og ifølge ryktene skulle ha drept flere nære familiemedlemmer, fascinerte samtiden i USA. Han ble aldri dømt for noen drap, men ble altså skutt og drept av Robert Louis Burns i 1977.

Harper Lee begynte, ifølge både Burns og advokat Radleys familie, virkelig å skrive på et manus. Hun sendte de fire første sidene i boken til Radley, men poengterte at det bare var et utkast, og at hun hadde skrevet mye mer. Det Lee skrev hadde ifølge Radleys familie bakgrunn i de virkelige hendelsene, men hun hadde skrevet om navnene til de involverte.

Hvorfor drepte så lastebilsjåføren presten?

Jo, Vietnam-veteran Burns var onkel til Maxwells 16 år gamle stedatter Shirley Ann Ellington, som Maxwell ble beskyldt for å ha drept. Det var under begravelsesbyråets visning av den avdøde 16-åringen for familiene det klikket for Burns. Han skjøt og drepte Maxwell der i rommet i et voldsomt anfall av sinne og «post-traumatisk stress» etter Vietnam-krigen. Han ble senere frifunnet for drapet med begrunnelsen at han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

 

tokillamockingbird
Lenge var «Drep ikke en sangfugl» Harper Lees eneste roman.

Intet svar fra verken Lee eller forlag

Historien er uten tvil fascinerende, spørsmålet er hva Harper Lee gjorde med det hun fikk vite etter møtene med de involverte.

Nyhtsbyrået AP har forsøkt å få både Lee og forlaget HarperCollins til å uttale seg, men har ikke fått noe svar. Men det er flere som påstår at Harper Lee fullførte boken, blant andre historikeren Wayne Flynt, som hevder at Les avdøde søster fortalte ham at Lee hadde fullført boken.

Og drapsmannen selv, Robert Louis Burns, som i dag er 74, hevder at Lee besøkte ham to ganger. Første gang var hun svært entusiastisk, andre gang mer nølende, ifølge ham.

Advkat Tom Radney, som døde i 2011 håpet, ifølge sin enke, hele tiden at Lee ville fullføre verket.

Det er sikkert mange lesere, og også et par forlag, som slutter seg til det ønsket.

 

Du kan lese hele saken i The Guardian her.