Faktafyk fyker ut

Titusener elever står i kø for å lese om sakprosa.

Det blir kamp om Foreningen !les’ sakprosamagasin Faktafyk. Det neste nummeret av magasinet, som er beregnet på ungdomsskoleelever, trykkes i begrenset opplag som en følge av redusert støtte til produksjonen.

 

Likevel får 40 000 av landets ca 180 000 ungdomsskoleelever i neste nummer lese om C-vitaminets historie, om jenter på ekspedisjon til isødet, om ungdom som driver med motorsport, ungdoms-OL på Lillehammer, ungdom på flukt fra Syria og om en fange på Guantanamo. Samtidig får lærere verktøy til å sette i gang samtale og diskusjon i klasserommet og til skriveoppgaver med utgangspunkt i tekstene, skriver Foreningen !les på sin hjemeside.

 

Dugnad

Det så lenge ut til at det ikke ville bli noen ny utgivelse av magasinet, men en dugnad mellom organisasjoner som Kopinor, Norsk faglitterær forfatter-og oversetterforening og Norsk oversetterforening, gjorde at Faktafyk likevel kan tilbys i et begrenset opplag til elever i ungdomsskolen.

– De tre første utgavene av Faktafyk hadde et opplag på 125 000. Det tilsvarer rundt 70 prosent av elevmassen i norsk ungdomsskole. På grunn av mindre midler tilgjengelig i 2015, har vi måttet redusere opplaget i 2016 til 40 000. Landets norsklærere på ungdomstrinnet fikk tilbud om å bestille Faktafyk til klassen sin etter førstemann til mølla-prinsippet. Vi åpnet for bestilling fredag 4. september og mandag morgen var det dessverre tomt, sier redaktør for Faktafyk i Foreningen !les, Kristin Li.

 

uten-hvit-kant-les2014_124_NETT1
Foreningen !les med Faktafyk-redaktør Kristin Li helt til høyre.

 

Engasjement og interesse

Li er glad for at Foreningen !les i samarbeid med ulike organisasjoner har fått muligheten til å gi ut en ny utgave av Faktafyk, men hun skulle selvsagt ønske at opplaget kunne vært høyere og at alle som ville ha bladet kunne få det.

– At påmeldingen til Faktafyk ble fullbooket på så kort tid, sier noe om engasjementet og interessen for sakprosa i norsk ungdomsskole. Hundrevis av skoler står nå i kø i håp om å få tilsendt magasinet i januar 2016 og vi skulle gjerne tilbudt Faktafyk til alle som ønsker det. Vi ser etter potensielle muligheter til å øke opplaget og har blant annet levert en søknad til Fritt Ord. Derfor registrerer vi fortløpende skoler som melder sin interesse, og ventelisten øker stadig, sier Li.

 

kristin li
– Viser engasjement og interesse, sier redaktør Kristin Li.

 

Faktafyk-fakta:

Gratis sakprosamagasin som sendes til ungdomsskoler over hele landet.

Utgitt for første gang i desember 2012, nummer to i 2014 og nummer tre i 2015, i et opplag på 125 000.

Skal gjøre unge lesere nysgjerrige på sakprosa.

Inneholder utelukkende tekster fra sakprosasjangeren, tekster som er skrevet spesielt for magasinet og utdrag fra fagutgivelser for ungdom og voksne.

Til papirutgaven hører også et e-magasin med utvidede versjoner av tekstene, bonusartikler, lenker til aktuelt bakgrunnsstoff, lydinnspillinger av bokutdrag, musikk- og filmsnutter.

Fjerde utgave kommer i januar 2016 i et opplag på 40 000.

 

(Foto: Foreningen !les’ hjemmeside)