En bit av sommeren

Med en kake som bærer navnet sommerfest er ikke sommerhyggen langt unna.

Ukens oppskrift feirer at det endelig er sommerferie, og den er latterlig enkel – fordi man skal ikke gjøre så mye arbeid når man har fri.

Det deiligste med sommerfester er at maten som regel lager seg selv. Man skjærer en melon, åpner spekeskinken, lar grillen ta seg av hovedretten og så lager man en enkel og god kake. Og ukens oppskrift er den ultimate sommerfestkaken: Deilig nøttebunn og fyldig bringebærmousse, toppet med rik sjokolade og friske bær. En bit er som å ta en del av sommeren inn i munnen.

 

Fredag hele uka

 

Fredagheleuka_NY_forside

Siden hun startet på Bagatelle under Eyvind Hellstrøm som 16-åring, har Lise Finckenhagen blitt en av Norges mest kjente og kjære kokker.

Kan man ha fredag hele uka, spør hun. Ja visst kan man det, og Lise Finckenhagens kokebok Fredag hele uka (Font) viser deg hvordan. Med over 240 fristende oppskrifter lover denne kokeboken fredagsstemning uansett dag, årstid og anledning.

 

Lise Finckenhagen_3_small

 

Denne kaken kan fort bli en ny sommertradisjon – delvis fordi den er enkel å lage, men mest fordi den er «smelter i munnen»-god.

 

Sommerfest-kake

 

Sommerfest

 

Nøttebunn

2 store eggehviter

100 g sukker

125 g malte hasselnøtter

Salt

 

Bringebærmousse

400 g frosne bringebær

90 g sukker

4 gelatinplater

4 1⁄2 dl fløte

 

Pynt

200 g mørk sjokolade

rikelig med friske bær

plastark A-4 («overhead-papir»)

 

Smør en springform (22-24 cm) godt eller kle den med bakepapir. Sett steke-ovnen på 175 grader.

Pisk eggehvitene med bitte litt salt med kjøkkenmaskin til de begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet. Når alt sukkeret er tilsatt, øker du hastigheten og pisker til du får en tykk og blank marengs. Vend inn nøttene og hell massen i formen.
Stek nøttebunnen i ca 25 minutter. Avkjøl bunnen, ta av kanten av formen, vask den og og sett den tilbake rundt nøttebunnen. Kle formen med bakepapir langs kantene.

Tin de frosne bringebærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtig-mikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann. Varm opp 1/3 av bringebærpureen i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de smelter. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen. Hell alt over i en bolle og avkjøl det helt. Pisk fløten til myk krem, og vend den i bringebærpureen, litt om gangen. Hell moussen over nøtte-bunnen i formen. Pass på at toppen blir helt jevn. Frys kaken. Ta kaken ut av fryseren, fjern formen og bakepapiret. Sett kaken på et serveringsfat.

Finhakk og smelt sjokoladen. Klipp til «bånd» på langs av overhead-arket, båndene må være litt høyere enn kaken. Du trenger to, muligens tre, bånd. Smør båndene med et jevnt lag smeltet sjokolade og kle sidene med sjokoladebåndene. Prøv å unngå skjøter. Sett kaken i kjøleskapet frem til servering, minst 4-5 timer. Rett før servering drar du forsiktig av plasten og dekker toppen med friske bær.