Eldorado Årets bokhandel

– Veldig hyggelig å få en slik pris, særlig fra forfatterne, sier Christian Skrede. Den norske Forfatterforening har kåret Eldorado til Årets bokhandel 2014.

I en tid med økt kommersialisering i bransjen er det befriende at noen går en helt annen vei, skriver Forfatterforeningen i sin begrunnelse for at Eldorado bokhandel i Oslo er Årets bokhandel 2014.

–Det føles godt å få en slik pris nettopp fra Forfatterforeningen. De har vært viktige for dette huset og har vært en god støtte for oss, som den eneste av foreningene så langt. Deres dør har alltid stått åpen, sier Eldorado-sjef Christian Skrede.

 

Tenker nytt og bredt

Skrede tror evnen til å tenke bredt og nytt er Eldorados styrke:

–Selv om vi sikkert har gjort masse feil, har vi hele tiden jobbet hardt for bredden. Og så tenker vi nytt i en tradisjonell bransje.

Etter noen tøffe tak innledningsvis, går det også den rette veien økonomisk:

–Vi hadde 40 prosent vekst i desember og ser de samme pluss-tallene nå i januar. Det er fortsatt et stykke opp, men fortsetter det slik er vi på vei mot et sunt År 3, sier Christian Skrede.

 

25 000 ulike titler

Her er Forfatterforeningens begrunnelse for tildelingen:

«Den norske Forfatterforenings utmerkelse Årets bokhandel skal gå til en bokhandel som har utmerket seg når det gjelder salg, synliggjøring og formidling av et stort mangfold av litteraturen.

Det er med stor glede vi nå tildeler utmerkelsen Årets bokhandel 2014 til Eldorado bokhandel.

Vi er inne i ei tid der vi ser økt kommersialisering i bokbransjen, utvalget i mange bokhandler blir redusert og færre titler blir synliggjort, og vi opplever at bøker i større og større grad blir behandlet som ferskvare. Det er da befriende at noen går en annen vei. Eldorado tenker stort, de er Norges og kanskje Nordens største bokhandel, med Europas største barnebokavdeling. De har et stort og variert utvalg, og ikke bare av nye bøker. Det finnes 25 000 ulike titler i bokhandelen, og de har som målsetting at dette tallet skal dobles.

 

eldorado_jul
Eldorado-jul: Opp 40 prosent i desember.

 

Eldorado representerer noe helt nytt i norsk bokhandel. I tradisjonell bokhandel har forlag og forfatter liten eller ingen mulighet til å påvirke hva som skal synliggjøres og formidles. Hos Eldorado er det forlagene selv som bestemmer hvilke bøker de vil vise frem på sine egne hyller. Forfatterne møter åpne dører og kan helt gratis få låne en av bokhandelens tre scener til opplesning, lansering eller andre arrangementer. I 2014 var det 250 arrangementer i bokhandelen.

 

Skrede

Forfatterforeningen: «Vi trenger flere som Skrede»

 

Mindre forlag, som kanskje har en alternativ utgivelsespolitikk sammenlignet med de store, tilbys i Eldorado gratis hylleplass til sine bøker. Eldorado har i oppstarten møtt en del motstand fra bokbransjen, men har med Christian Skrede i spissen, med stort pågangsmot og masse energi, vist at det er mulig å tenke helt nytt om hva en bokhandel skal og kan være. Vi trenger flere som Skrede som kan røske opp i det etablerte.

Den norske Forfatterforening er fullt klar over at dette ikke er en type bokhandel som kan finnes overalt. Men det er viktig at det finnes slike utstillingsvinduer for det litterære mangfoldet den norske litteraturen utgjør,» heter det i begrunnelsen.

Prisen overrekes i Eldorado bokhandel torsdag 29. januar klokka 12.