Dystopi og politikk

Tor Arve Røsslands "Soledad" er en av fem bøker i finalerunden til årets ungdomsbok 2014.

 

750 ungdommer har skrevet til sammen 1200 anmeldelser av fjorårets norske ungdomsbøker. Nå er fem bøker klare for finalerunden.

 

soledadcoverUprisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Foreningen !les er en ideell organisasjon som har fokus på å formidle nyere norsk og oversatt litteratur, spesielt til barn og ungdom.
De fem som er klare for finalerunden er:

1957 av Jon Ewo, Cappelen Damm

Soledad av Tor Arve Røssland, Aschehoug

De som ikke finnes av Simon Stranger, Cappelen Damm

I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm

Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes, Aschehoug

 

Nominasjonsjuryen har bestått av Julie Karlsen, Henrik Stenberg, Kinga Bugajska og Ingmund Andvik. Juryen har lest og vurdert anmeldelsene og på bakgrunn av dem diskutert seg frem til de fem nominerte bøkene.

1957coverI forbindelse med nominasjonen uttaler juryen:

–  Det har vært utfordrende, men morsomt. Alle de nominerte er gode kandidater til å vinne Uprisen.

 

«Årets anmelder»

Nå skal syv juryklasser fra ulike fylker lese de nominerte bøkene, før vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten mai.
På Uprisen.no har ungdomsskoleelever anmeldt samtlige norske ungdomsbøker som ble utgitt i 2014. Blant de mest engasjerte anmelderne finner vi Eira Solstad ved Dokka ungdomsskole, som nylig ble kåret til «Årets anmelder». Når Solstad oppsummerer bokåret 2014 trekker hun fram alle fantasy- og spenningsbøkene, samtidig som den unge anmelderen kommer med et ønske:

-Jeg skulle ønske det hadde vært flere gode fortellinger som handler om noe alvorlig, sier hun.

 

Nominasjonsjuryen_Uprisen_2014_15
Nominasjonsjuryen (f.v) Julie Karlsen, Kinga Bugajska, Henrik Stenberg og Ingmund Andvik. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

 

Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, sier at det er tydelig at Uprisen tar ungdoms meninger om litteratur på alvor.

– Den gir oss interessant innsikt i hva slags litteratur ungdom foretrekker og hvorfor de gjør det. Samtidig ser vi at det å få lov til å møte litteraturen med et kritisk blikk, bidrar til leselyst og interesse for litteratur hos ungdommene som deltar i prosjektet, sier hun.

 

Juryklassene

Nord-Trøndelag: Vuku Oppvekstsenter

Oppland: Biri ungdomsskole

Akershus: Kråkstad skole

Møre og Romsdal: Stokksund skule

Troms: Andørja Montessoriskole

Hedmark: Løten ungdomsskole

Sør-Trøndelag: Selbu ungdomsskole

 

Du kan lese mer om prisen på www.uprisen.no