– Dickens blir litt kjedelig

Ildefonso Falcones har solgt millioner av bøker. Nå er forfatteren fra Barcelona aktuell med ny bok. Men klassikerne kan han styre seg for.

De to første romanene hans, Havets katedral og Fatimas hånd, er begge solide suksesser over store deler av verden. Falcones er utdannet jurist og jobber fremdeles som advokat i tillegg til skrivingen, selv om det blir mindre og mindre advokatpraksis og mer og mer skriving.

– Da jeg skrev min første, Havets katedral, jobbet jeg fulltid som advokat. Da jeg skrev den andre, Fatimas hånd, jobbet jeg halvtid. Da jeg skrev Barfotdronningen brukte jeg nesten all min tid skrivingen. Advokatjobben har fått mindre og mindre plass, sier Falcones til BOK365.

 

Polo og sprangridning

Ved siden av jobbene som advokat og forfatter har den eksentriske katalaneren en tredje interesse som tar mye tid – og ganske mye plass, får vi tro: Hester. Før spilte han polo daglig, nå er det sprangridning som gjelder. Hver dag er han hos hestene sine et par timer mellom skrivingen og advokatvirksomheten.

– Er det dette du gjør for å slappe av?

– Jeg slapper ikke av. Jeg har ikke tid til det. Jeg skriver om morgenen og store deler av dagen. Så rir jeg litt, men om dette er avslapning, vet jeg ikke. Jeg ser ikke slik på det.

Antagelig har han rett i at ridningen ikke er avslapning for det har gått hardt ut over helsen.

– Ja. Jeg har brukket kneet, skulderen og ankelen. Blant annet.

I tillegg til et fra før fullt døgn har Falcones fire barn i alderen 10 til 18 år som krever litt tid. Hvilke ønsker har han for dem? Skal de følge i hans fotspor?

– Jeg synes de skal få seg en utdannelse før de eventuelt gjør som jeg, sier Falcones, som innrømmer at han selv har skrevet i alle år, selv om han ikke debuterte før han var nesten femti.

–Jeg har skrevet hele livet. Og jeg har mange romaner som aldri er blitt publisert. Men det er en tøff verden der ute. Jeg valgte å studere, få en jobb – og så kjempe for bøkene.

 

havets katedral

Mye research

Alle de tre bøkene hans er på mange hundre sider. Fatimas hånd er på nesten tusen. De er alle omfattende, dype og tragiske. Men det er mangfoldige fortellinger, med detaljerte beskrivelser og skildringer. Så hvordan går han frem for å skape disse historiene?

– Det ligger mye research bak. Når jeg føler at jeg har nok informasjon om et tema lager jeg en dreiebok, og historien begynner å ta form. Så studerer jeg det hele enda litt nærmere, og dersom det lar seg gjøre å skrive boken, så gjør jeg det.

Bøkene han har skrevet har alle flere gjennomgående temaer. Det er forfølgelse, overgrep, sorg og grusom brutalitet. Hva ønsker han å lære oss ved å skrive om slike vonde temaer?

– Verden er brutal. Det finnes brutalitet, men det finnes også vennskap. Det finnes voldtekt, men også seksuell kjærlighet. Alt danner en helhet.

 

Stritter imot

I alle Falcones’ bøker møter vi folkegrupper som blir forfulgt og undertrykt. Er det noe han vil si oss?

– Vel, det er en stor forskjell mellom den gang og nå. Den gangen var det ingen som reagerte dersom noen begikk overgrep mot disse gruppene. Eller om noen ble voldtatt. Men i dag reagerer folk flest kraftig når vi ser slike overgrep.

– Barfotdronningen handler om en sigøynerkvinne som går gjennom mye, for å si det mildt. Hva tenker du om romfolket og vår behandling av dem i dag?

– Den vestlige verden gjør alt for at romfolket skal kunne ta del i samfunnet. Problemet er at de ikke vil. Vesten har gjort mye for å forsøke å assimilere dem, men det er noe iboende i dette folket som stritter imot. De vil leve på sin måte. De vil ikke leve slik vi vil at de skal.

Mer får vi ikke ut av den velkledde spanjolen. Eller er han katalaner? Hva sier han selv?

– Jeg er katalaner. Og spanjol.

 

Barfotdnige_y_6633

Dickens – nei takk

Du lurer ikke Ildefonso Falcones utpå, det synes ganske klart. Hva liker han å lese selv da?

– Jeg leser mye. Jeg liker å lese bøker som underholder, bøker som har som hensikt å underholde og trigge leseren.

– Har du lest klassikerne? Har du for eksempel lest Dickens? Han skildrer også vanskeligstilte folk i storbyene?

– Jeg har lest Dickens. Selvsagt, det er obligatorisk. Jeg leste han da jeg gikk på skole. Men språket er gammeldags. Det var slik det var på den tiden. Det blir litt kjedelig, og er ikke helt min stil.

– Hva tror du leserne dine liker ved bøkene dine?

– Dramaet. De dramatiske hendelsene som utspiller seg, og hvor det skjer spennende ting.

Ellers noe annet en kunne tenke seg å vite om Ildefonso Falcones? Han liker fotball, han liker både Lionel Messi og Christiano Ronaldo, men går sjelden på kamp. Han ser helst fotball på tv.

– Har du noen tips til unge mennesker som drømmer om å bli forfatter?

– Det er en vanskelig verden der ute. Den er veldig lukket. Det er viktig å ha livet sitt i orden: ha en jobb. Sikre seg en inntekt, slik at du har noe å leve av – og så kan du slåss for litteraturen din.