Boström Knausgård møter Ullmann

NY VELLYKKET ROMAN: Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgårds August-nominerte roman kommer på norsk nå i januar. Du møter forfatteren i samtale med Linn Ullmann på Litteraturhuset i Oslo.

Linda Boström Knausgårds møte med  Linn Ullmann er et av høydepunktene på vinterprogrammet til Litteraturhuset. Andre høydepunkt er kanskje Wencke Mühleisen i samtale med Geir Gulliksen? Eller kanskje Bookerpris-vinner Han Kang? Eller Simon Sebag Montefiore? Mulighetene er mange i vinter.

 

Vinterens program åpner 18. januar med Jason Timbuktu Diakité, kjent som artisten Timbuktu, og Mustafa Can i samtale om Diakités familiebiografi En dråpe midnatt, en bok som spenner fra slavetidens USA til Diakités egen oppvekst i universitetsbyen Lund. Boken er en fortelling om rasisme, musikk, tilhørighet og det skandinaviske samfunnet.

 

En kvinnes alder og det menneskelig umulige

Komer: Wencke Mühleisen. Foto: Rolf M. Aagaard

Wencke Mühleisen har gjennom et helt liv markert seg som en personlig deltaker i samfunnsdebatten, som performancekunstner, kjønnsforsker og forfatter. 25. januar kommer hun til Litteraturhuset for å samtale med Geir Gulliksen om sin nyeste roman, All gjeldende fornuft, en brevroman som tar utgangspunkt i den aldrende kvinnens knapt synlige posisjon i vår kultur.

Bookerpris-vinner Han Kang fikk prisen for boken The Vegetarian, som første sør-koreaner noensinne. Boken ble også kåret til en av årets ti beste bøker i The New York Times.

Hennes siste roman Levende og døde forteller om en for oss glemt massakre: Student- og arbeideropprøret i Gwangju i Sør-Korea i 1980. 1. februar møter hun Peter Fröberg Idling til samtale om maktmisbruk, råskap og nyere asiatisk historie. 3. februar blir Han Kang neste forfatter ut i Litteraturhusets serie «Litterære ledestjerner», når hun holder foredrag om sitt litterære forbilde Astrid Lindgren.

 

Den lyse katastrofen

Kommer: Linda Boström Knausgård. Foto: Christina Ottosson Øygarden

8. februar er det så klart for Linda Boström Knausgårds og Linn UIllmann. I Boström Knausgårds andre roman Velkommen til Amerika møter vi en familie på randen av en katastrofe. Romanen ble nominert til Augustprisen for årets svenske skjønnlitterære bok i høst kommer på norsk nå i januar.

Åsne Seierstads Bragepris-vinner To søstre er fortellingen om tenåringsjentene som forlot Kolsås for å slutte seg til IS, mens Demian Vitanza har skrevet om den dømte syriafareren Tariq i romanen Dette livet eller det neste. 

15. februar møtes de to til samtale om radikalisering og ekstremisme sammen med skribent og Utøya-overlevende Arshad Mubarak Ali og forfatter og kritiker Aage Borchgrevink.

 

Konspirasjonsteorier og kildekritikk

I Litteraturhusets nye lørdagsforedragsserie «bevisets stilling» er målet å utforske grenseområdene mellom reell, fiksjonell og antatt viten.

I denne foredragsserien kan du 21. januar se og høre Asbjørn Dyrendal snakke om konspirasjonsteorier. 11. februar skal Anne Kveim Lie snakke om vitenskapens begrensninger, og 18. mars tar Sigve Indregard for seg kildekritikk i internetts tidsalder.

 

Det historiske, nåtidige og forestilte Jerusalem

I skyggen av Syriakrigen øker spenningene og antallet konfrontasjoner mellom israelere og palestinere, og det snakkes om en ny intifada. Til Saladindagene 6.-8. mars kommer blant annet den britiske historikeren og forfatteren Simon Sebag Montefiore, palestinske Hind Khoury og den israelske forfatteren Nir Baram. Fullstendig program for Saladindagene kommer senere.

 

Kommer: Simon Sebag Montefiore . Foto: Ian Jones

Tsarfamilien og den vanskelige andreboken

Simon Sebag Montefiore møter Erika Fatland i samtale om hans storverk Dynastiet Romanov 1613-1918. Det skjer 3. mars. Montefiore holder også åpningsforedraget på de ovenfornevnte Saladindagene.

15.mars kommer toboksforfatterne Victoria Kielland, Kenneth Moe, Sondre Midthun for å snakke om den vanskelige andreboken med forfatterkollega Johan Harstad. og 17. mars nærleser Øystein Vidnes, Siv Frøydis Berg og Helge Jordheim Mary W. Shelleys klassiker Frankenstein.

Vinterprogrammet avsluttes 29. mars med en kveld viet Fjodor Dostojevskij og hans forfatterskap. Da kommer Tove Nilsen, Peter Normann Waage, Kjersti Skomsvold og Trond Haugen til samtale om en av klassikernes viktigste forfattere.

 

 

Du kan lese fullstendig program for vintermånedene her.