Bokhandleren fra helvete?

Innehaveren av en bokhandel i England tar inngangspenger. Det har ikke vært populært hos byens innbyggere.

Han har blitt kalt bokbransjens Basil Fawlty (John Cleeses rolle som den entusiastiske hotelleieren i britiske serien Fawlty Towers red.anm). Nå ønsker lokalmiljøet i byen Hawes at han forsvinner.

 

Løpet av de siste fire årene har kommunen i Yorkshire mottatt flere klager på Steve Browns drift av den lokale Bloomingdales-bokhandleren. Klagene spenner fra anklager om verbale angrep til trusler om anmeldelse. Sistnevnte oppstår dersom kundene nekter å betale inngangspengene han krever for å entre bokhandelen hans.

– Jeg syns ikke jeg er veldig frekk, jeg er kanskje medium frekk hvis jeg blir provosert, sa bokhandler Brown til byens kommuneråd.

Mr. Brown tar 50 pence i inngangspenger, noe som tilsvarer rundt fem norske kroner. Selv hevder han at han aldri tar pengene fra kundene, men at det faktisk er en test av kundene.

– Jeg har satt 50 pence i inngangspenger som en policy i min butikk, men jeg tar aldri pengene fra kundene. Inngangspengene viser meg om kundene er seriøse eller ikke, altså om de faktisk skal kjøpe en bok. Dersom de sier ja til å betale, sier jeg det er greit og tar ikke penger av dem.

Selv om han hevder å egentlig ikke bry seg om pengene, har politiet blitt tilkalt mot kunder som nekter å betale.

– Han har et unikt talent for å provosere folk, sier Les Bartle, vaktmesteren i bygningen som huser Browns bokhandel.

Selv beskriver Brown seg selv som ikke særlig sosialt anlagt.

– Jeg prøver ikke bevisst å fornærme noen. Jeg tror jeg heller er litt som Jeremy Clarkson, han sier det han mener er riktig. Dette gjør jeg også, selv om jeg ikke vil sammenlikne meg for mye med ham.

 

Kunne fungert i Norge

– Ha, ha jeg liker fyren alt. Det vil sikkert være gøy for hipsterne og særingene, men bortsett fra at det er et godt markedsstunt kommer det til å gå galt for han, sier Christian Skrede, daglig leder ved Eldorado Bokhandel på spørsmål om en slik praksis kunne fungert i en norsk bokhandel.

– Når det er sagt tror jeg vi burde begynne å ta betalt for bokarrangementer i større grad enn nå, har en følelse av at kundene ser på alle gratis arrangementene som noe med lav verdi (igjen kanskje et Oslo problem da Oslo folk er litt bortskjemte på arrangementer). Men kanskje det kunne fungert som en medlemsbokhandel hvor kun medlemmer har tilgang 24/7 og da må betale et medlemskap?, foreslår Skrede.

Børre Lund ved Tanum Karl Johan mener at inngangspenger ville fungert dårlig i en norsk sammenheng.

– Jeg liker ikke å kommentere hva andre bokhandlere driver med, de må selv få lov å velge hvordan de vil drive. Det jeg kan si er at det for oss på Tanum Karl Johan er helt uaktuelt med en sånn fremgangsmåte. Her er alle velkommen. Også for å titte!

 

 

Hovedfoto: illustrasjonsfoto / Pixabay