Sjenert supermann

Lars Mæhle (Foto: Tove Breistein)

–Jeg ønsket å skrive en syklus med historier der karakterer gikk igjen, og der hver og en fortelling hadde sitt eget plott, samtidig som andre plott strakte seg over hele boka, forteller Lars Mæhle om sin våraktuelle ungdomsbok "Jag är supermann" (Samlaget)

Lars Mæhles bok er en nynorsk ungdomsroman med en svensk tittel. I Jag är supermann (Samlaget) foregår en varm sommerdag i juli, og følger dagen til flere forskjellige ungdommer.

 

Syriske Aya kommer til Sunndalsøra etter en flukt gjennom Europa, Anders blir besøksvenn på aldershjem for å imponere Marianne og Karl gruer seg til å tale i begravelsen til lillebroren. I denne blandingen av fortellinger, krysser lagene hverandre og påvirker andres fortellinger.

Handlinga foregår i løpet av en varm sommerdag på hjemstedet mitt, Sunndalsøra på Nordmøre. Vi får følge fem ulike fortellere, fem ungdommer gjennom fem historier. Noen av ungdommene går også igjen i andre av beretningene, men blir da sett fra en annen synsvinkel. Og én av dem, råneren Bengle, kjører i Audien sin gjennom alle fortellingene.

 

Hvorfor valgte du tittelen Jag är Supermann?

Tittelen kan tolkes ironisk. I den første historien, tittelnovellen, har hovedpersonen på seg ei Supermann-t-skjorte. Men han er alt annet enn tøff og handlekraftig. Snarere er han som ungdommer flest: forknytt, sjenert, redd inni seg, men med sterke og sprikende følelser. Likevel forsøker han å holde maska, å framstå som kul. Ungdomstida er utrolig sår og vanskelig.

 

 

Jag är Supermann handler om forskjellige ungdommer med forskjellige tidsaktuelle problemstillinger. Mæhle håper at ungdommen skal kjenne seg igjen i karakterene så vel som i tematikken. Og at de kanskje sitter igjen med følelsen av å ha oppnådd innsikt i noe nytt og uventet.

De fleste historiene handler i alle fall om ungdom som føler seg annerledes og utafor. Eller som en fremmed fugl slynget ut i verden. Aller tydeligst er kanskje dette i novellen «489 mil til Aleppo», om syriske Aya. Leseren får følge henne den aller første dagen hun kommer til det nye hjemstedet sitt, etter å ha flyktet gjennom hele Europa. Men selv på det nye stedet, hvor det skjer ingenting, skal hun ikke finne ro.

Også de andre novellene tar opp beslektet tematikk. Ungdommene bærer i seg en sterk trang til å bli sett, til å finne sin plass i verden, og å gjøre opprør mot faste mønstre. Men som sagt: Det skal så lite til før ting går i stykker.

 

Under følger et utvalg av ungdomsbøkene som utkommer denne våren. Neste uke vil vi presentere resten av barnebokvåren, og se nærmere på bøkene for de litt mindre.

 

Et utvalg av ungdomsbøkene som utkommer denne våren

 

Josef Yohannes: The urban legend Sesong 2 (Gyldendal)

Liv Gulbrandsen: Papirfly (Aschehoug)

Jostein Sandsmark: Deadline (Omnipax)

Helene Guåker: Sveiseblink (Gyldendal)

Hilde Hylleskaar: Det er natt, det er kaldt, og jeg sover ikke (Gyldendal)

Bjørn Ingvaldsen: Lydighetsprøven (Gyldendal)

Anneli Klepp: Mia er mystisk (Gyldendal)

Anneli Klepp: Ante-Mattis og Rambo: De uslåelige på vidda (Gyldendal)

Jan Tore Noreng: Robofobia 2: Ukjent fare (Gyldendal)

Jan Tore Noreng: Robofobia 1: Dødens skole (Gyldendal)

Berit Nordstrand: Makrofagene (arb. Tittel) (Gyldendal)

Unn Pedersen: Vikingdronningens grav (Gyldendal)

Arne Svingen: Et hundeliv (Gyldendal)

Øystein Runde: Stamceller (Gyldendal)

Alexander Løken: De døde ser deg (Cappelen Damm)

Tore Strand Olsen: Tegn din egen serie (Cappelen Damm)

Ingunn Aamodt: Marlena Evensen: Gran Final (Cappelen Damm)

Knut Jørgen Røed Ødegaard: Solsystemet. NY UTGAVE (Cappelen Damm)

Lars Henrik Aagaard: Hvor langt er det til verdens ende?  (Cappelen Damm)

Lars Mæhle: Jag är supermann (Samlaget)

Hanne Sigbjørnsen og Jostein Larsen: 52 ting du dessverre må gjennom (Kagge)

Thomas Kolåsæter: Newtonkviss 2 (Spartacus)

Fletter og hestehaler (Victoria)

Kristin Oudmayer: Mobbeboka (Humanist)

Anne Thelle: Typisk japansk (Omnipax)

Synne Sun Løes: MISS (Aschehoug)

Cecilie Winger: Historien om: Columbus (Spartacus)

Terje Torkildsen, Sindre Goksøyr: Humorboka (Gyldendal)

 

 

Hovedfoto: Tove K. Breistein / Samlaget