Bøker og byer på B

Dagens sommergjest: Frode Molven tar med seg gamle grekere på ferie – blant annet på en årlig guttetur som alltid går til et sted som starter på B.

– Det må bli selvfisket fisk fra Lofoten, fastslår Frode Molven når han skal sirkle inn sommerens favorittrett.

 

Dagens sommergjest: Frode Molven – doktor Molven. Sjefredaktør for sakprosa i Vigmostad & Bjørke.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– Jeg har hatt en uke i Berlin sammen med Erik Ringen og sønnene våre. Vi har en fast greie med storbyferie med gutta hvert år, vi følger en streng regel om at vi reiser til et sted som starter på B, som Berlin, Barcelona, Bournemouth eller København. Det er en høyt skattet ferietradisjon som vi alle gleder oss til. Erik oversetter Dante og det er spennende å få innblikk i prosessen. Nå er jeg på vei til Norgesferie i Lofoten med kjæresten, den starter på Værøy, og så skal vi på kryss og tvers, blant annet til Hamsunland, og til Reine og Stamsund på konserter.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– De siste årene har jeg blitt flinkere til å ta ferie med kun ferdige bøker. I år er eneste unntak at jeg forventer en flom av kapitler fra Eskil Engdal og Kjetil Sæter mens jeg er i Lofoten. De skriver på en heseblesende dyphavsthriller fra virkeligheten. Ikke bare jeg, men også seks-sju utenlandske forlag venter på noe fra dem.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Herodot: Historier er jeg godt i gang med, den har jeg bare lest halvferdig før, og etter den blir det Thukydid: Pelopponeskrigen. Gammel historie altså. Jeg har også en stor haug med uåpnede New York Review of Books liggende. Her skal plasten av og jeg ser fram til å kaste meg over fordypende artikler om alle slags emner.

 

Beste boka du har lest i år:

– Kim Macquarrie: The Last Days of the Incas er en besettende skildring av en historie som ikke slutter å være oppsiktsvekkende. Analfabeten Pizzaro og hans brødre og kjenninger fra nederste lag i Extremadura, som slår seg opp i møte med en ekstremt velutviklet og overtallig sivilisasjon, som imidlertid manglet hester og krutt og immunitet mot europeiske sykdommer. Boken handler også om de arkeologiske ekspedisjonene for å finne inkaenes forsvunne byer i ettertid. Den har alt: Driv og etterrettelighet.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Øystein Hellesøe Brekke: Knut Alvssons krig. Her hiver jeg inn en egen forfatter, som i høst utgir en besettende norsk og nordisk middelalderhistorie, som har alt av ingredienser – borger og beleiringer, riddere og kamp om tronen, men også helt uforglemmelige glimt av det vi nesten ikke vet noe om: Hvordan vanlige folk, bønder, hadde det på denne tiden.

 

 

Frode Molven

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Det må bli selvfisket fisk fra Lofoten.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Det må bli Vebjørn Rogne, som har fått til så mye fint, og som jeg ikke har skålt ordentlig med på en stund.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Jeg ble gledelig overrasket over bokrådene nå før sommeren: De var åpne for et ganske fint mangfold av sakprosa-titler denne gang. De har sett at det ikke trenger å spille noen rolle om emnene er smale, så lenge drivet og storyen er sterk.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Nei, det må vel bli den vanlige historien om bestselgerfokuset overalt. Og så savner jeg VGs brede anmeldelser.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Det første jeg ville gjøre var å endre bruken av spillemiddelnøkkelen og ikke latt så vanvittig mye gå til fotballbaner og idrettsanlegg som det gjør nå. Jeg ville bygget opp et bredere kulturtilbud for barn og unge. Fotballforbundet i Norge har en plan om en gang å nå til en eller annen åttendelsfinale, og derfor må alle unge spille fotball. Men vi bør heller gjøre som i for eksempel Frankrike – finne talentene tidlig og la resten av de unge være i fred med sine andre talenter. Slik det er i dag, virrer tusener av barn formålsløst rundt i dyre anlegg, mens de i stedet kunne malt, spilt i korps eller laget teater.

Dernest ville jeg forsøkt å endre på den udemokratiske gaveforsterkningsordningen som høyresiden har innført: Enhver riking kan på udemokratisk vis igangsette anlegg og prosjekter som så «gaveforsterkes» gjennom fellesskapets skattepenger. Det vil jeg gjerne ha en slutt på. Og så selvsagt: Gjeninnført bokloven.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– I disse tider blir det selvsagt å følge med hva de får til her:

http://org.ntnu.no/pbs/V401/prosjekt/eu.htm

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Nærhet til vann.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Akkurat i disse dager kunne dere godt ha spurt om jeg var ferdig med en doktoravhandling. For det er jeg.

 

 

Les også:

Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup

Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til

Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking