BOK365 anbefaler: Krim og spenning

EKSPORTSUKSESS NUMMER 1: Jo Nesbø. (Foto Thron Ullberg/Salomonsson Agency)

Julegaver til deg selv eller andre i siste liten? Her er BOK365s krim-favoritter fra året som er i ferd med å renne ut.

Tradisjonen tro anbefaler BOK365 bøker i ulike sjangere til jul. I dag: Krim og spenning. Det har kommet masse flotte slike bøker i år, og vi sliter med å korte ned også denne listen til fem favoritter. Men her er i alle fall noen av de beste frå året som gikk.

 

Scottish Noir

Jo Nesbø: Macbeth (Aschehoug)

Vår første anbefaling er Jo Nesbøs versjon av Shakespeare-dramaet Macbeth, som er blitt en hardkokt og spennende historie. Scenen er en gjennomkorrupt by, der blodet flyter og de evige regndråpene fra den svarte himmelen blander seg med blodet i gatene. Og sentralt i handlingen: Politimester Macbeth og hans vakre og kyniske livsledsager, Lady.

Jo Nesbø – Foto: Moris Puccio

I Nesbøs navnløse og korrupte (skotske) by er politimesterjobben i utgangspunktet viktigere enn borgermesterjobben, og det er nettopp den jobben det maktsyke paret først sikter seg inn på. Men da må først den nyinnsatte og rettskafne politimester Duncan ryddes av veien.

Det er blitt veldig Nesbø dette, og de dramaturgiske grepene trofaste lesere kjenner (høk over høk, dopavhengighet, korrupsjon på politikammeret, barn som trues, samt en uhyggelig cliffhanger helt på slutten) er alle til stede også i Macbeth.

Det er andre vellykkede litterære grep også. Det Forrest Gump-ske ved regndråpen som faller sakte fra himmelen og ned over byen, mens den blåser først hit og siden dit før den lander samme sted i begynnelsen og slutten av romanen, pakker den inn til en helhet.

Jo Nesbøs Macbeth er blitt en Nesbø-bok, men i Shakespeares ramme. Hardcore-fansen vil elske den, og jeg tror også andre lesere vil ta den imot som en selvstendig og solid roman fra en som kan jobben sin, og har gått til oppgaven med ydmykhet, respekt og et lekent smil på lur.

Du kan lese hele anmeldelsen her

 

En noe spesiell helt

Heine Bakkeid: Møt meg i paradis (Aschehoug)

Heine Bakkeid brakdebuterte i sjangeren med Jeg skal savne deg i morgen for to år siden, og følger opp så det holder med årets Møt meg i paradis.

Foto: Harriet M. Olsen

Den skakkjørte, tidligere avhørslederen Thorkild Aske blir i årets roman overtalt til å hjelpe krimforfatter Milla Lind med research til hennes nye bok. Linds forrige konsulent, også han en tidligere politimann, ble drept mens han jobbet med nettopp dette, en krimfortelling, med utgangspunkt i en sak fra virkeligheten der to unge jenter på mystisk vis forsvant fra en barnevernsinstitusjon.

Bakkeid er en ny stjerne på den hjemlige krimhimmelen. Thorkild Aske er en av de mest kompliserte og ufordragelige etterforskerne vi har møtt i norsk krim til nå. Men også han har gode sider – selvfølgelig. Leseren blir gradvis dratt inn i hans noe spesielle univers, og nå vil vi ha mer. Helst snart.

Les også: BOK365 anbefaler lyrikk

 

Hva skjedde med lille Elias?

Karin Fossum: Formørkelsen (Cappelen Damm)

I Karin Fossums siste bok får vi et innsiktsfullt bilde av en familietragedie. Et ektepar er i ferd med å skilles og tar inn på et hotell sammen med sin lille sønn. De skal diskutere nåtid og forhandle om framtid, da den store tragedien inntreffer. Deres 15 måneder gamle sønn Elias styrter i døden fra balkongen i sjuende etasje.

Foto: Arild Sønstrød/Cappelen Damm

Og på sidelinjen står den sindige politimannen Konrad Sejer. Frustrert over at etterforskningen av dødsfallet til lille Elias aldri kom lenger enn til påstand mot påstand – og dermed frifinnelse av begge i retten. Men samtidig håpefull om at saken etterhvert vil få sin løsning, ved at den uskyldige vil søke hevn og at samvittigheten vil få den skyldige til å sprekke.

Først mot slutten, når en ny situasjon oppstår som tilspisser kampen mellom foreldrene, inntar Sejer en mer aktiv rolle. Og i en hendelsesrik og actionpreget avslutning får vi også svaret som både vi og Sejer så lenge har søkt. Likevel uten at alle brikkene faller helt på plass. For Fossum bringer her kløktig inn et annet, essensielt spørsmål som forblir ubesvart – og som gir en interessant og vellykket krim litt ekstra ettersmak.

Du kan lese hele anmeldelsen her

 

Veteranen briljerer

Gunnar Staalesen: Utenfor er hundene (Gyldendal)

Den 19. romanen om Varg Veum åpner med at Veum nesten blir drept da han er ute på et oppdrag. En bil kommer i full fart mot ham, og det er bare så vidt han unngår å bli påkjørt og drept.

Foto: Atle Nielsen

Drapsforsøket leder ham til sporet av en gammel sak, og han skjønner at han faktisk er i livsfare. Den nå livredde privatetterforskeren begynner å nøste opp blant gjerningsmenn og ofre i den gamle saken …

Gunnar Staalesen er selve veteranen i den norske krimfloraen med disse 19 Veum-romanene pluss et par novellesamlinger, diverse tegneserier og annen spin off frå den bergenske privatetterforskerens hverdag. I tillegg til en rekke andre bøker, selvsagt. Og Staalesen skuffer aldri. Han kan sitt fag og utfører det til perfeksjon. Igjen.

Bokens tittel er lånt fra Johannes åpenbaring, der det i 22. kapittel står: «Men utenfor er hundene og trollmennene og horkarlene og manndraperne og avgudsdyrkerne og enhver som elsker og taler løgn.»

 

Les også: BOK365 anbefaler årets norske romaner

 

Forrykende avslutning

Ingar Johnsrud: Korset (Aschehoug)

Foto: Aschehoug

Vår siste anbefaling er «nykommeren» Ingar Johnserud, som med Korset fullfører sin trilogi om Fredrik Bejer og hans verden. I Korset er det «Organisasjonen» det handler om når Beier og Kafa Iqbal får nye konspirasjoner å bryne seg på. Og de må høyt på strå for å finne folkene som står bak. Det viser seg også at flere av dem som iscenesatte «Solro-massakren» i bok én, Wienerbrorskapet, fremdeles har en agenda.

Det hele ender i et fullstendig forrykt crescendo, der det er på nippet til at det går helt galt – for alle. Med en ørliten cliffhanger til slutt.

Og ja, det ligger noen lik igjen, men de viktigste står oppreist, og uansett hvilke planer forfatteren har fremover, så må Johnsrud for vår del gjerne komme tilbake til Fredrik og Kafa ved en senere anledning.

Du kan lese hele anmeldelsen her

 

Les også: BOK365 anbefaler oversatte romaner