BOK365 anbefaler: Dikt under grana

LYRISK: Tradisjonen tro anbefaler BOK365 bøker i ulike sjangere til jul. I dag har vi kommet til lyrikken. Det har kommet flere flotte samlinger og antologier i år, og vi sliter med å korte ned til fem favoritter. Men her er i hvert fall noen av de beste. Diktsamlinger er takknemlige gaver til jul. Tenksomme vers skaper rom for kontemplasjon - pauser vi har godt av i juleståket.

 

Skogen den grøne

Ruth Lillegraven, Skogen den grøne – Dikt for barn (Illustrert av Mari Kanstad Johnsen, Samlaget)

Det er lett å la seg henrive av en forfatter som Ruth Lillegraven. Hun skriver ærlig, klart og direkte, uten behov av å ikle seg anstrengte ord og vendinger. Ønsket om å ville kommunisere bilder, stemninger og budskap med leseren – skinner finstemt fra nær hver ei linje.

Les hele omtalen her

Med øksene dei haustar inn

Sigmund Løvåsen, Med øksene dei haustar inn (Samlaget)

De lavmælte diktene synger vakkert og liketilt om nærhet til familie, dyr og natur. Dette er uten tvil, en av årets aller beste diktsamlinger.  Leser du, vil du merke at både puls og blodtrykk senkes.

Les hele omtalen her

La oss aldri glemme hvor godt det kan være å leve

Sarah Zahid, La oss aldri glemme hvor godt det kan være å leve (Flamme Forlag)

Debutant Sarah Zahid fikk mye fortjent oppmerksomhet: – En diktsamling som er fryd å lese, forfriskende og livsbejaende vital.

Les hele omtalen her

 

Alt skal bli forandra. Snart

Anne Marit Godal og Leif Høghaug (red.), Alt skal bli forandra. Snart  –  100 norske dikt om fellesskap og kamp (Res Publica)

Redaktørene understreker de at de ikke har valgt dikterne som typiske representanter, de har valgt diktene.  Et klokt valg. Med dette får boka inkludert dikt av forfattere som Vesaas, Skjæraasen og Hauge: – Evna til å førestille seg det andre – det er ei evne arbeidardiktarar veit kva er.

Les hele omtalen her

Ren Poesi Julehefte

Ellen Wisløff (red.) Ren Poesi Julehefte – Når nettene blir litt for lange (Aschehoug)

Ellen Wisløff utvider «Ren Poesi» med farger, foto og pensel. Men tenksomme dikt og tekster har like fullt glitrende fokus. Resultatet er blitt et riktig så nydelig julehefte.

Les hele omtalen her

Les også:

BOK365 anbefaler: Norsk roman til jul?