Det fineste juleheftet

Ellen Wisløff - foto: Yvonne Wilhelmsen

LYRISK: Ellen Wisløff utvider «Ren Poesi» med farger, foto og pensel. Men tenksomme dikt og tekster har like fullt glitrende fokus.

Denne uka ble Ellen Wisløffs Ren Poesi Julehefte lansert. Allerede fredag var Juleheftet – med stikktittel Når nettene blir litt for lange – å finne på åttende plass på ukelista over mestselgende norsk skjønnlitteratur, og her vil det nok forbli å finne fram til jul. Wisløff har i tidligere år høstet stor suksess med Ren Poesi-antologiene. Slik blir det ganske sikkert også denne jula.

Formatet i år er imidlertid annerledes enn tidligere. Wisløff har hentet assistanse av designeren Inga Jeanette Rubach, mens stylingen er gjort av Marie Olsson Nylander. Dikt, sanger og lyrikkprosa er dermed pakket inn av vakre fotografier og illustrasjoner. Resultatet er blitt et riktig så nydelig julehefte.

Ikke dermed at dikt og tekster har fått vike. Disse har fortsatt fullt fokus. Noe av Wisløffs – med over 100 000 følgere på Instagram – styrke er at hun stendig henter fram nye dikt og diktere som hun varsomt blander med klassikerne. I årets utgave av Ren Poesi får vi stifte bekjentskap med poeter som – for å nevne noen – Sumaya Jirde Ali, Johan Harstad, Ruth Lillegraven, Synne Lea, Trygve Skaug, Kristian Bergquist og Sarah Zahid – iblandet tekster av godt etablerte som Kolbein Falkeid, Herbjørg Wassmo, Trygve Hoff, Håvard Rem, Gro Dahle og Helge Torvund.

En bokhandel som er forbilledlig hva gjelder bruk av sosiale medier er Kulturbokhandelen Farsund Libris. Slik lød det da bokhandelen hadde mottatt Juleheftet: – Midt i alt rotet med å pakke opp varer og prise bøker fant jeg plutselig julestemninga. (..) Det fineste juleheftet jeg har sett til nå. De beste tekstene og de vakreste illustrasjonene. Et julehefte for alle som synes nettene kan bli litt for lange..

Vanskelig å hente ett dikt fra et meget versatilt julehefte. Her er det både for utenforskap og melankoli, men også skråblikk og humor. Vi forsøker oss med ett vers blant de yngre og ett til:

LILLE JULAFTEN, ALDRI JULAFTEN

 

du ser ut som en presang

som er åpnet litt

der du ligger

halvveis avkledd

er du til meg

det er ingen andre her

jeg er jo til deg

selv om jeg ikke vet

hva du egentlig

ønsker deg

 

Ida Lórien

 

NÅR NETTENE IKKJE BLIR LANGE NOK

 

Av og til held natta

ein svevnvarm arm kring oss

og mumlar mjukt forførande

at det kan vel ikkje haste sånn?

 

Helge Torvund

 

 

Helge Torvund, «Når nettene blir litt for lange», ikke tidligere publisert.
Ida Lórien Ringdal, «Lille julaften, aldri julaften» Dette skjer ikke (Tiden, 2017)