FRAMSNAKKING: Øyvind Wigestrand velger både kortreist og langreist.
På selveste julaften har vår framsnakking-stafett kommet til Stavanger og Wigestrand Forlag. Forlegger Øyvind Wigestrand har dermed fått oppdragene A) løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) velge en bok fra et konkurrerende forlag.
Fra egen bokliste velger han kortreist: novellesamlingen Arkitektens blindsone av Kristin Hoffmann (bildet). Hun er journalist, oppvokst og bosatt i Stavanger. Hun debuterte i 2011 med novellesamlingen Natten er et åpent rom, og utga i 2015 romanen Midt på natten er et egnet tidspunkt. Denne høsten utkom altså hennes tredje bok, novellesamlingen Arkitektens blindsone.
– Genuint stilsikker
– Kristin Hoffmann er en genuint stilsikker og egenartet forfatter med et særpreget språk som ellers sjelden påtreffes her til lands. Novellene er tanke- og refleksjonsdrevet, ofte med et streif av uro og fare, eller noe gåtefullt, mellom linjene. Hoffmanns bøker innsirkler grunnleggende eksistensielle erkjennelser på en intens, ekspressiv og kompromissløs måte. Hun bedriver ikke publikumsfrieri, tekstene krever tid og konsentrasjon. I den blanding av børs og katedral som et lite språkområde som Norge er helt avhengig av, hører Kristin Hoffmann hjemme i katedralen, sier Øyvind Wigestrand.
– Forventningene ble innfridd
Når han blir utfordret til å løfte frem en bok fra et annet forlag, lander han på en av årets mer omtalte bøker:
– Jeg lot meg virkelig fascinere av Sapiens av Yuval Noah Harari, og gikk derfor med forventning løs på oppfølgeren Homo deus. Forventningene ble innfridd, fastslår Øyvind Wigestrand. – Harari presenterer og reflekterer over en mulig fremtidig utgave av mennesket på en til dels skremmende, men likefullt realistisk og sannsynlig måte. Boken kretser rundt grunnleggende spørsmål knyttet til den hurtige utviklingen innen kunstig intelligens, vitenskap, teknologi og økonomi, som i sum og i løpet av relativt kort tid, vil kunne endre dagens menneske og den verden vi kjenner.
Stiller viktige spørsmål
– Harari serverer oss ikke svarene, men inspirerer og utfordrer leseren til selv å reflektere videre over de eksistensielle problemstillinger boken reiser. I øyeblikket er trusselbildet preget av klimautfordringene. Hararis peker blant annet på bioteknologi og kunstig intelligens, som kanskje har et tilsvarende – eller større – endringspotensial som klimatrusselen, men som likevel synes å ha gått under radaren til både politikerne og folk flest. Homo deus er en bok som stiller viktige spørsmål om Sapiens` fremtid og livet på jorden. La oss håpe at Homo deus forstår betydningen av å forbli Homo sapiens, sier Wigestrand.
Se også tidligere «framsnakkere»:
Kari Marstein: Løfter fram blomster og ugras
Eirik Bø: Om alle spørsmåls mor
Arve Juritzen: – Jeg elsker slike biografier
Anne Fløtaker: – Den krever å bli lest
Elen Zickfeldt: Med patroner i innboksen
Inge S. Kristiansen: Med revolusjonerende bokvalg
Nina Selvik: – Herlig grandiost prosjekt
Kari Spjeldnæs: – En bok med kloke innsikter
Halfdan W. Freihow: – En julegave til Sylvi
Mona Ek: – Så knapt, så vakkert
Jorunn Sandsmark: – Går rett til «F»-hylla
Forfatterportrett: Emilie Ashley