Om alle spørsmåls mor

ETABLERER: Eirik Bø fra Pelikanen er prosjektleder for Tekstallianse i Stavanger. Foto: Asbjørn Jejsen

Framsnakking: Pelikanen-forlegger Eirik Bø velger seg ord fra Rebecca Solnit og streker fra No Comprendo Press.

I disse førjulstider utfordrer vi forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

I dag er det forlegger Eirik Bø i Pelikanen som skal presentere sin bokskatter:

– Hvis jeg skal trekke frem en av våre egne bøker som hadde fortjent mer oppmerksomhet, så er det selvfølgelig mye å ta av, for jeg synes jo nesten alle våre bøker hadde fortjent mye mer oppmerksomhet!

Sekser-yatzy

– For en gangs skyld skal jeg ikke klage på andre og verdens urimelighet, vi har tross alt trillet sekser-yatzy for nesten alle utgivelsene våre i år, men heller gi en ekstra oppmerksomhet til en bok som virkelig trenger det fordi vi selv har vært for treige. Det vil si, vi kan skylde på trykkeriet, men det er i alle fall ikke mottakelsen vi kan skylde på for at Rebecca Solnits essaysamling Alle spørsmåls mor ikke har fått oppmerksomhet ennå, for den kom nettopp på lager – etter mange forsinkelser, forteller Eirik Bø.

FAVORITT: Rebecca Solnit (foto: Jim Herrington)

– Solnit er jo kvinnen bak begrepet «mansplaining» og fjorårets suksess Menn forklarer meg ting, og så ga hun i år ut denne essaysamlingen som på alle måter går rett inn i #MeToo-debatten. Den handler om makt og trakassering og de stemmene som bringes til taushet og de stemmene som endelig tas i bruk, at man nå snakker ut. Det er faktisk høstens desidert mest aktuelle bok, og kommer altså nå. så nå er det bare å hamstre inn i en fart!

En perfekt gavebok

– Å framsnakke andres bøker er jo også en dyd, og noe vi gjør alt for lite i bransjen, og når jeg skal trekke fram bare en annen bok så tror jeg valget må falle på en perfekt gavebok fra en annen liten forlegger, nemlig No Comprendo Press sin samling av Bendik Kaltenborn-illustrasjoner som heter Tegning, form og farge. En fantastisk bok med en av landets aller beste tegnere og illustratører. Og når jeg først er i gang så kan jeg i den sammenheng at det er mulig å skaffe seg latterlig mange fine julegaver på forlagets nettsider der de selger signerte plakater av både Kaltenborn og andre gode tegnere.

 

Hovedbildet: Eirik Bø i Pelikanens popupbutikk i Stavanger (foto: Asbjørn Jensen)