Bjørnson inviterer

Festivalsjef Johild Kosberg Bredin

I dag åpner Bjørnsonfestivalen i Molde, og festivalsjefen ser frem til en rik og mangfoldig internasjonal festival.

I dag går startskuddet for landets eldste litteraturfestival (feiret 25 år i fjor), og festivalsjefen er kledelig nervøs og veldig spent på hvordan årets festival forløper.

– Festivalsjefen er blek, men fattet, er det ikke det man sier? Det er en såpass heftig puls i denne bransjen, så litt adrenalin må man ha. Men jeg har så mange flinke folk med på laget nå, og alle vil det beste for festivalen, så innerst inne er jeg rolig og gleder meg!

Det sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin, som står foran sin andre festival som sjef, og dermed begynner å få opp marsjfarten. Men hvorfor skal folk egentlig oppsøke Bjørnsonfestivalen?

 

Samfunnsspørsmål gjennom litteratur

– Vi konsentrerer oss om aktuelle samfunnsspørsmål gjennom utgivelser både innen sakprosa og skjønnlitteratur, og vi er en internasjonal litteraturfestival. Vi har også flere kunstneriske uttrykk enn litteratur på programmet, men alle arrangementene har en sterk forbindelse til tekstproduksjon. Og vi mener at vi kan presentere en samlet kompetanse og formidlingskraft på årets program som absolutt er verdt å få med seg. Vi leter etter de menneskene og uttrykkene som kan overraske oss og opplyse oss, og det mener vi at vi kan tilby vårt publikum også i år.

 

 

Mange høydepunkter

På festivalen deltar flere av våre fremste forfattere, som Per Petterson, Linn Ullmann, Jan Kjærstad, Tore Renberg, Lars Petter Sveen og mange andre. I tillegg er det godt besøk fra utlandet.

– Hva blir høydepunktene på årets festival slik du ser det? 

Gleder seg: Festivalsjef Johild Kosberg Bredin

Det er selvfølgelig utfordrende for en festivalsjef å prioritere blant alle våre dyktige gjester, men vi har blant annet store forventninger til seminaret vårt «Norge i verden» der Anne Karin Sæther snakker om Norge i spagaten mellom olje og miljøengasjement, Kjetil Bjorvatn om økonomiske ulikheter hjemme og ute, Henrik Thune om internasjonale konflikter og Norges rolle. Og så skal Terje Tvedt pirke litt borti vår selvoppfattelse her oppe i nord.

Vi gleder oss også veldig til å møte våre internasjonale gjester Jenny Erpenbeck, Naja Marie Aidt, Ali Smith, Steve Sem-Sandberg og Lina Wolff.

Og ikke minst er vi spent på arrangemnetet «I skyggen av sharia», der menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei fra Iran skal samtale med lederen for Amnesty her hjemme, John Peder Egenæs.

 

Tidenes norsk sangtekst

Store forventninger er det også til kåringen av «Tidenes norske sangtekst», som skal skje fredag, og som festivalen står for i samarbeid med Dagbladet. Da Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur i fjor, var det for mange en bekreftelse på at sanglyrikken endelig ble vurdert som fullverdig litteratur. Siden 2008 har Spellemannprisen kåret årets tekstforfatter, og stadig flere artister velger igjen å synge på norsk. Men hva er den beste norske sangteksten gjennom tidene? Etter at en jury tidligere i år har nominert 30 tekster har folket bestemt. Vinneren offentliggjøres på festivalen.

 

Kommer: Henning Bergsvåg

– Og hvis jeg kan få nevne ett høydepunkt til, så må det bli en liten perle på ærverdige Chateauet i Molde, der lyriker Henning H. Bergsvåg og pianist Bjørnar Myhr kombinerer Erik Saties musikk og Hennings siste diktsamling Du er ikke her.

 – I hvor stor grad fokuseres det på Bjørnstjerne Bjørnsons liv og verker under festivalen?

 Vi henter inspirasjon kanskje først og fremst fra Bjørnsons samfunnsengasjement og ytringsiver, men vi har også regelmessige arrangementer med utgangspunkt i hans litteratur. I år skal Frode Helmich Pedersen snakke om «Den forargerlige Bjørnson», om hans dramatikk og ofte provoserende stil. Og så har vi årlig flere arrangement på Nesset Prestegard der Bjørnson vokste opp, sier festivalsjefen til BOK365.

 

11 000 besøkende

Festivalen har et årlig besøkstall på ca 11 000. I tillegg er det helårsdrift med ca 3 000 besøkende årlig. Blant tidligere deltagere er størrelser som Svetlana Aleksijevitsj, Seamus Heaney, Wole Soyinka, Tomas Tranströmer, Margareth Atwood, André Brink, A.S. Byatt, Fay Weldon,  Péter Esterházy og Amos Oz.

Festivalen har i år cirka 80 arrangementer og omtrent 100 aktører. I tillegg til to heltidsstillinger er cirka 60 frivillige med på å få festivalen i havn.