Fikk Erik Byes minnepris

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Jon Michelet er tildelt Erik Byes minnepris.

Jon Michelet ble i går kveld tildelt Erik Byes minnepris under åpningen av Protestfestivalen i Kristiansand.

Kreftsyke Jon Michelet var selv ikke til stede under prisutdelingen i Kristiansand i går kveld, men var representert ved forlagssjef Ingeri Engelstad i Michelets forlag Oktober. Hun mottok prisen fra Erik Byes sønn Ola. Jon Michelet selv fulgte utdelingen på Skype.

«Uredd og brennende engasjement»

Prisen. Foto: Protestfestivalen

Erik Byes minnepris gis til en person som over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt. Vedkommende må ha framvist mot til å gå mot strømmen og de moteriktige standpunkt, til kompromissløst å kjempe for rettferdighet, fred og menneskeverd.

Protestfestivalens minneprisråd nominerer kandidater. Avgjørelsen tas i samråd med Erik Byes nærmeste familie.

Erik Byes Minnepris er en statuett i bronse, laget av billedhugger Arne Vinje Gunnerud.

Som prisvinner er Jon Michelet i godt selskap. I fjor gikk prisen til Kris Kristofferson. Blant andre tidligere vinnere er Dalai Lama, Bob Geldof og Erik Dammann.

Priset

Jon Michelet har de fem siste årene opplevd en eventyrlig suksess med storverket En sjøens helt. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016. De fem bøkene som allerede er utkommet har toppet bestselgerlistene helt fra starten i 2012. Det samlede opplaget er på 753.000 eksemplarer.

Utsatt

Jon Michelet er født i 1944, og arbeidet som sjømann og bryggearbeider i unge år. Han debuterte som forfatter med romanen Den drukner ei som henges skal i 1975, og har siden gitt ut en lang rekke bøker i mange sjangre. Bøkene hans er oversatt til tolv språk.

Den sjette boken i serien En sjøens helt skulle kommet i høst, men er utsatt til 2018 på grunn av Michelets sykdom.