Sultprisen til Johan Harstad

Foto: John Erik Riley

Johan Harstad er tildelt Sultprisen 2017.

Johan Harstad (f. 1979) er tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap og hovedsaklig for verket Max, Mischa og Tetoffensiven.  

 

Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 250.000, og skal går til et yngre, eminent forfatterskap.

Årets pris går altså til Johan Harstad, og i pristalen sier Geir Mork blant annet dette:

«Det er en skarp rekke av yngre norske forfatterskap som siden 1998 har mottatt Sultprisen. Det er profilen disse signaturene sammen danner, som gir prisen litterær autoritet.

Etter åpne og fortrolige samtaler hvor legatstyret drøfter en rekke bøker og forfatterskap, faller valget alltid på ett eminent forfatterskap, uten hensyn til hvem som er utgiver.

Dagens mottaker av Sultprisen er født i 1979. Selv om den unge og bråmodne forfatteren begynte med oppsiktvekkende kortprosa i 2001, og fortsatte med suverene noveller i 2002, har forfatteren siden vist seg å bli tiltakende heftig ulydig mot en av kunstparolene i det moderne – less is more. Fra 2005 har forfatteren, så langt, signert fire store romaner. Med vågemot og kraft viser forfatteren hva romanen kan få til, på sitt mest smidige og ekspansive. Den foreløpig siste romanen i forfatterskapet , som vi kort skal konsentrere oss om, inviterer leseren inn i en veldig flytsone som løper over 1083 boksider.

Tittelen er Max, Mischa & Tetoffensiven. Prisvinneren er Johan Harstad.»

Les også: Sultprisen til Lars Petter Sveen

Tidlig debut

Johan Harstad debuterte allerede som 22-åring med kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldre. Hans første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005 og er nå utgitt i Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Tyskland, Færøyene, Italia, Russland, Frankrike og USA. Harstad har også flere teaterstykker på cv-en, og i 2009 var han engasjert som husdramatiker ved Nationaltheateret. Romanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? er også filmatisert, og blant annet vist som serie på NRK. Alle Harstads skuespill er satt opp på ulike scener, og for oppsetningen av Osv. på Nationaltheatret ble Harstad tildelt Ibsenprisen.

Johan Harstad har mange prosjekter utenom skrivingen, blant annet jobber han med et prosjekt/en organisasjon som kalles LACKTR, der han blant annet driver med produksjon av grafikk, lyd, film, foto, t-skjorter og tekst. Samtlige av Harstads omslag er designet av ham selv.

Les også: Sultprisen til Alfred Fidjestøl

«Max, Mischa & Tetoffensiven

Dette skriver forlaget om romanen som altså er hovedgrunnen til at Johan Harstad får prisen:

«Max, Mischa & Tetoffensiven er en roman om anvendeligheten av vietnamesisk geriljateknikk i dagliglivet, om de som har vært i krig og de som demonstrerte mot dem; om hyperrealistiske malerier av vaskemaskiner og jenter som ligner på Shelley Duvall; om solen ute på Fire Island og en ettertraktet arbeidskopi av Apocalypse Now. Men mer enn noe er det en roman om spørsmålet enhver som har reist hjemmefra før eller siden må stille seg: Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem?»

Tidligere vinnere

Johan Harstad føyer slutter seg med årets pris til en lang rekke solide forfatterskap som tidlig i karrieren ble kronet med Sultprisen. Blant tidligere vinnere er Ingvild H. Rishøi, Gaute Heivoll, Gunnhild Øyehaug, Carl Frode Tiller, Kyrre Andreassen, Steinar Opstad, Pedro Carmona-Alvarez og Hanne Ørstadvik.