Amalie Skram-prisen til Vigdis Hjorth

Hjorth får prisen for sitt samlede forfatterskap - i Amalie Skrams ånd.

Prisen deles ut årlig 22. august, på Amalie Skrams fødselsdag. Vanligvis foregår tildelingen i hennes fødeby Bergen, men i år er markeringen lagt til Danmark.

 

Helgen som kommer avholdes nemlig et stort seminar med tittelen “Erik og Amalie Skram – og den kulturelle union” på Schæffergården utenfor København, som et  samarbeid mellom Amalie Skram-selskapet og Fondet for dansk-norsk samarbeid. Seminaret har bred deltagelse fra både dansk og norsk hold, og inngår som en del av fondets markering av 200-årsjubileet for den norske grunnloven.

Amalie Skram-prisen deles ut av Amalie Skram-selskapet, og med prisen følger et reisestipend på kr. 25.000.

 

Fint selskap

I forbindelse med tildelingen til Vigdis Hjorth sier juryen blant annet dette:

amalie2
Amalie Skram (1846-1905).

«Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen av et reisestipend på kr. 25.000, generøst sponset av SpareBank 1, SR-Bank i Bergen. Tidligere vinnere av Amalie Skram-prisen er: Liv Køltzow, Bergljot Hobæk Haff, Bjørg Vik, Herbjørg Wassmo, Cecilie Løveid, Marit Tusvik, Eldrid Lunden, Britt Karin Larsen, Hanne Ørstavik, Merete Morken Andersen, Toril Brekke, Margaret Skjelbred, Torunn Ystaas, Linn Ullmann, Cecilie Enger, Ragnhild Nilstun, Mirjam Kristensen, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm og Karin Fossum.  Amalie Skram-prisen 2014 går til Vigdis Hjorth. Hun får prisen for sitt samlede forfatterskap.

Alltid med stor humor og ofte med utgangspunkt i egne livserfaringer behandler Vigdis Hjorth eksistensielle spørsmål: vårt forhold til andre, klasseforskjeller, fordommer, individuell frihet, begrensninger av friheten og opprør mot de trange rammene andre, og vi selv, legger for vår livsutfoldelse. Som Amalie Skram viser Vigdis Hjorth stor toleranse og overbærenhet med alt det menneskelige, og som Skram er det særlig menneskenes svakhet og feilbarlighet hun er opptatt av: Det å ikke lykkes i livet – særlig i relasjon til andre. Hun utforsker det å ikke takle eller ikke akseptere egne og andres forventninger til hvordan man skal være som mor, som partner, som menneske.

 

«Intens fremdrift»

Vigdis Hjorth har en særpreget forfatterstemme. Språket er direkte og uanstrengt, setningene ofte korte og ufullstendige, noe som skaper en intens framdrift i fortellingene.

Vigdis Hjorths dristige valg av tema plasserer henne blant våre viktigste forfattere. Hennes drivende språk og blikk for livets komiske sider, gjør henne til én av våre morsomste.

Vi håper Amalie Skram-prisen vil bidra til å gi Vigdis Hjorth den plassen hun fortjener som en av våre viktigste forfattere. Bak den freidige stilen, det lette språket og den friske humoren skjuler det seg en forfatter med et stort alvor og et betydelig litterært prosjekt.»

Amalie (Alver) Skram, ble født i Bergen 22. august 1846 og døde i København 15. mars 1905.

Prisen deles ut i København i morgen, på Amalie Skrams fødselsdag.