Klart for ny debutantfestival!

Gjengen bak Debutantfestivalen, bak f.v.: Martine Juritzen Haugann, Vidar Strøm Fallrø, Sara Linea Pihl Thiam, Trygve Åslund (eldst, likevel barnsligst), Mads Nygaard og Nora Nordskar Hoel. Foran f.v.: Roger Pihl, Kari Spjældnes, Tiger Garté og Marius Hjeldnes.

Tigerforlaget og Aschehoug starter Debutantfestivalen. – Mye er allerede på plass, sier Tiger Garté.

Vi har allerede det meste av programmet på plass, forteller Tiger Garté. Lørdag 13. september klipper han snoren og åpner den aller første Debutantfestivalen.

Det gjør han sammen med Hans Olav Lahlum og forlagssjef i Aschehoug, Kari Spjældnes, på Kulturhuset på Youngstorget. Hans eget Tigerforlaget og moderhuset Aschehoug står bak Debutantfestivalen, som blir en del av Oslo Bokfestival 12.-13. september.

Viktig faktor

Debutantfestivalen skal være en arena for å fremme nye, norske forfattere for et større publikum.

– Vi fikk en god idé, har kastet oss rundt, og laget seks svært interessante programposter, sier Tiger Garté i Tigerforlaget, som sammen med en gruppe litteraturinteresserte har inviterte både allerede kjente og ukjente nye forfattere til festivalen, sammen med de mest profilerte forfatterne, som skal lede flere poster. – Denne festivalen skal vokse for hvert år, og forhåpentligvis bli en viktig faktor for at litteraturrekrutteringen blir stadig bedre, forteller Garté.

Forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs i Aschehoug sier følgende om satsingen: – Med debutantfestivalen ønsker Aschehoug og Tigerforlaget å synliggjøre alle nye stemmer. Debutanter fortjener alltid oppmerksomhet.

Nye medier – nye muligheter

Det nevnte Kulturhuset vil være hovedarena for festivalen, i tillegg til et arrangement på Eldorado og en egen salgscontainer på Youngstorget som utelukkende inneholder debutantbøker.

–Allerede fredag tjuvstarter vi med Debutantfestivalens vorspiel og samtale om «Den nye tida», forteller Garté. –Hvordan kan sosiale medier og bloggere være med på å forme litteratur og spre ukjente forfattere? Og hva er bloggernes posisjon i forhold til de tradisjonelle anmelderne?

Nora Campbell, Gert Nygårdshaug, Kristin Storrusten og Agnes Matre er blant de som skal diskutere hvordan våre lesevaner formes av de nye mediene, mens Ida Jackson blir programleder.

Hva skal til?

Flere vinnere av Tarjei Vesaas debutantpris skal samtale med hverandre og programleder Inger Merethe Hobbelstad om det å brakdebutere og hvordan veien videre arter seg som mer etablerte forfattere.

Publikum får også møte debutantene som virkelig har lykkes og nådd ut til store lesergrupper – forfattere som Gard Sveen, Gaute Heivoll, Arne Garvang, Hanne Kristin Rohde, Tone Almhjell, Lisa Aisato og Helga Flatland.

For de som ennå ikke har kommet så langt: Unge og håpefulle forfattere in spe kan spise lunsj med redaktørene fra de store forlagene i landet, høre hva de sier om hva som skal til for å få utgitt en bok, og ta en prat om litteratur, manus og skriving generelt.

Med revolver

Selma Lønning Aarø og Birger Emanuelsen skal revolver-intervjue 12 nye og spennende stemmer: Hvordan fant de sin sjanger? Hvilke utfordringer støtte de på underveis i skriveprosessen? Og hvorfor satte de seg ned for å skrive i utgangspunktet?

– Vi lover ett annerledes intervju med raske vendinger, sier Tiger Garté.

Oslo Bokfestival avsluttes med hæla i taket på Kulturhuset på Youngstorget: Far og sønn Håvard Rem og Simen Munthe-Kaas Rem med lyrikk og musikk, oppsetning av Demian Vitanza med Terje Strømdahl & Julian Skar, åpen mic-konkurranse, slampoesi og kjente poeter på scenen, og DJ hele kvelden.