6. plass: Den store veven fra Tore Kvæven

Tore Kvæven (Foto: Tommy Ellingsen)

Nedtellingen i kåringen av tiårets roman fortsetter. Tore Kvævens andre historiske roman er kanskje en liten overraskelse på sjetteplass?

Hvilken roman fra årene 2010-2019 er den beste? Avstemningen er avsluttet. Lesernes stemmer er slått sammen med juryens og de neste dagene skal vi presentere de ti beste fra nr. 10 til nr. 1.

Vi startet med en liste på femti romaner, og selvsagt ble det bråk av utvalget. Les Tomas Espedal hardt ut mot BOK365-kåring 

Juryen har bestått av bokhandler Angelique Heggheim og anmelderne Janneken Øverland, Leif Gjerstad og Vidar Kvalshaug.

Her er nedtellingen til førsteplassen:

10. Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem

9. Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

8. En dåre fri av Beate Grimsrud

7. Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

6. Når landet mørknar av Tore Kvæven

Når Tore Kvæven en sjelden gang utgir bøker, er det som å få et lastebillass av gamle vikinghistorier i bakhodet og måtte se en høvding i øynene når støvet legger seg. Hard er mitt lands lov var en ypperlig debut i 2011, og slike historiske romaner er vanskelige når de ikke skal bli en parafrase over tid, men gå inn og hente ut enda mer som kaster lys over en hel epoke.

Når landet mørkar kom på Samlaget i 2018 og har den samme hammerslående prosaen. Vi er på Grønland i 1293 og folk tror dommedag er kommet, en ikke ukjent oppfatning i også annen stor litteratur. Grønland var nettopp knyttet til norgesveldet, men naturen utfordret mest: En fryktelig tiårskulde tok mye av levebrødet og hvalrossen har sluttet å komme. Det er hvalrosstennene  som er grønlendingenes handelsvare.

Her skriver Tore Kvæven en ung gutt, Arnar, som skal møte både kjærligheten og andre prøvelser i form av å ta styring på sitt folk og det er skjebnedrama i alle retninger – på den litterære måten. Kvævens bok er spennende, inderlig og det er å håpe at vi slipper å vente sju år på neste murstein.

VIDAR KVALSHAUG

BOK365 fortsetter med presentasjonene av de fem øverste plasseringene mandag. Vinneren avsløres fredag 19. juni.