100 bøker i året: Nå er du proff

NYTTÅRSFORSETTET: Dette er hundre bøker. Det er overkommlig for storleserne, men ikke for alle. Hvor mye skjerm er du villig til å kutte ut? Foto: Vidar Kvalshaug

NYTTÅRSFORSETT: Her må du kutte mye skjerm. Hiver du ut tv-apparatet, sparer du mye penger - og med tiden du har brukt på boksen, er du på god vei mot hundre bøker i året.

I romjula får du hjelp av BOK 365 til å sette et passende nyttårsforsett – og du får tips om hvordan du konkret skal nå det. Vi skal fortelle hvordan du får lest 10, 25 eller 50 eller 100 eller 150 bøker neste år. Du velger ditt eget nyttårsforsett, men skal du lese hundre bøker, må noe annet vike.

Mer enn «dobbelt så mye som 50»

 • 100 bøker i året er en bok hver tredje-fjerde dag.
 • 100 bøker i året er enormt mye mer enn 50 bøker, ikke bare «dobbelt så mye», fordi det fordrer at du legger om vaner og tilpasser livet ditt til lesing.
 • 100 bøker i året gjør at du er proff, men også at du kanskje ikke teller så nøye: Lesing er det du driver med. Det blir din hovedinteresse.
 • Ikke velg dette nyttårsforsettet med mindre du allerede leser 25 bøker eller flere årlig. Det blir som med trening. Om du går rett fra ingenting til seks harde økter i uka, har du pådratt deg en interessant skade før mars måned. Eller du går lei og forbanner lesingens vesen i mange år framover.

Ingen bønn, langt mindre skjerm

Du må planlegge nøye hva du vil forsake, for her er det ingen bønn. Du må forsake noe.

 • Du må kutte ut mye skjerm, spesielt tv og strømmeserier. Nyheter får du på radio hver time, sendingen tar tre minutter, og du kommer nok til å sjekke nyheter på mobilen også. Nå har mobilene begynt å minne oss på hvor mye skjermtid vi har daglig, og for mange er det ubehagelig mange timer.
 • Begynn med å skjære ned på lineær tv og strømmeserier.
 • Den gode nyheten er: Enkelte mennesker ser på tv 3-6 timer per kveld pluss litt ekstra i helgene og gjerne litt strømming av filmer og serier. Det er kanskje ikke alltid man føler man får like mye igjen hver tv-kveld?
 • Hvis du leser 3-6 timer per kveld i stedet for å se tv, er du temmelig nær målet ditt. Se på dette litt løse regnestykket med en alminnelig, 240 siders bok, som er en vanlig norsk romanstørrelse. La oss si at en 240-siders bok tar ca åtte timer å lese, la ta i litt og si ti timer, inkludert pauser og vanlige avbrudd. Hvis du ser tv eller serier fire timer per kveld i sju dager, er det 28 timer. 28 timer tilsvarer tre leste bøker på ei uke. Da er du oppe i 150 bøker i året – hvis du følger alt slavisk. Mennesker er ikke skapt som maskiner og denne type lesing vil enten trette oss ut eller gjøre at vi glemmer det meste.
 • Vi trenger variasjon, vi trenger å møtes, samtale, le, bevege oss. Men det er et tankekors at selv «vanlig»-tv-titting på tre timer hver dag hele uka er tiden det tar å lese 80-100 bøker årlig. Og du kjenner nok noen som sitter enda mer foran tv. Tre timer er bare Dagsrevyen pluss en fotballkamp.
 • Så kutt tv ned til det absolutt minimale. Noe tv må du ha, det er fint å se ting sammen med noen, men du må passe på lesetiden din, uten å bli ufin eller asosial, bare vær bestemt og si at «i kveld ser vi Nytt på nytt sammen», så vil jeg lese.

Sov og gå

 • MÅ du lese på senga? Noen liker det, men det kan være fint å sette et punktum før du kommer så langt. Søvn er mye viktigere enn du tror (og en de hundre bøkene du børe lese, må være Hvorfor vi sover av Matthew Walker. Da vil du aldri ta med deg mobil og ipad i senga igjen, og du vil legge deg langt tidligere)
 • Du må IKKE forsake mosjon, men hvem har sagt at det utelukker lesing? Hva med en lydbok på tur? Hva med å lese mens du spaserer sakte på brede, folketomme veier eller fortau med en bok foran deg? Du trenger kun en hånd til å holde boka. Når du bruker mobilen, trenger du ofte to.
 •  Regnestykket blir sånn: Hvis du går en time til/fra jobb (eller bare en vanlig tur) hver dag i den lyse årstid, kan det utgjøre 15-20 bøker i året. Ta bussen to ekstra stopp og gå tilbake. Bruk helgene til å trimme og gå, for du må være i form når du skal lese 100 bøker på ett år – det blir litt for lett å sette seg ned med en skål peanøtter.
 • Du har alltid en bok med på offentlige kommunikasjonsmidler. Du leser mens du venter på buss og bane og på at noen skal møte opp til en avtale.
 • Du har perioder der du går lei, og du kan risikere å få dårlig samvittighet for all lesingen. Noen vil mene det har tørna for deg, spesielt hvis du ikke leste fra før. Ta en ukes pause nå og da, men ikke tre ukers pause.
 • Ikke meddel ALT du leser i sosiale medier. Da mister du venner, der også.

Å lese med måte

Lesingen kan føre til en besatthet, slik det gjør hvis man forsaker alt for en ny ting, en dille – det kan være seg geologistudier, religion eller fitness. Alt med måte. Å lese 100 bøker skal passe inn i livet du allerede har. Være tydelig overfor andre og si at «2020 er leseåret mitt. Jeg vil forsake tv, serier mange av disse sene rødvinskveldene (som egentlig ødelegger TO lesedager), men jeg forsaker ikke dere. Det er lov å snakke til meg når jeg leser.»

Etterhvert som året skrider frem, vil du oppdage at du kan lese mange flere steder og under mange flere forhold (lyder, forstyrrelser) enn du trodde.

Som med alle andre ambisjonsnivåer: Husk å variere skikkelig. Lydbok teller selvsagt som «lest» bok.

Du bør også ha prosjekter innenfor leseåret ditt: En måned med mannlige forfattere, en med kvinnelige, en måned med bøker fra før 1950, en med franske forfattere, en med svenske, en med helt nye, en med blå omslag, en med røde. Bare fantasien setter grenser.

Og fantasi får man mer og mer av som ukene skrider frem. Begynn med noe lystbetont, noe du kjenner til eller har siklet på. Slik kommer du inn i rytmen. Dette er ei litteraturens femmil.

Les for hverandre

 • Få med partneren din på å lytte til en bok sammen, enten under en kjøretur eller gjennom et fast ritual dere lager, en fast avtale, noe som passer dere. For eksempel to faste lyttetimer per uke. To timers felles lytting per uke, gjør at dere er ferdig med lydboka på 4-7 uker. Og om du regner på det: Denne fine måten å være sammen på gir alene mellom seks og ti bøker i løpet av et år. Utfordre den du bor med – eller en venn. Husk å sette av tid til diskusjon etterpå. Ingen kan påstå dere ikke har noe å snakke om.
 • Les høyt for hverandre. Finnes det noe mer romantisk?
 • Lag deg en egen bokhylle der du setter leste bøker. Da kan både du (og andre) se hvordan nyttårsforsettet går.

Og hvis du skal bli en slik en, send oss et tips på redaksjon@bok365.no

LES OGSÅ:

Enkelt: 10 bøker i året

25 bøker i året: Pass på

50 bøker i året – nå er det alvor