FRAMSNAKKING: – Det er en bok for dem som elsker litteratur og for dem som er opptatt av verden, sier Anne Fløtaker om sin skjulte bokskatt av året.
Nå i disse førjulstider utfordrer vi forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Og for å ta det første først:
– Da jeg startet i Cappelen for snart tjue år siden leste jeg en bok som gjorde veldig inntrykk på meg og som jeg ville at vi skulle utgi, men jeg klarte aldri å overbevise redaksjonen om at en kjærlighetshistorie mellom unge, rike mennesker i Lahore ville slå an i Norge, og derfor ble aldri Moth Smoke av Moshin Hamid utgitt på norsk. Det var debuten hans, forteller Anne Fløtaker i Cappelen Damm.
– En viktig bok
– Sju år seinere, i 2007, fikk jeg et manus stukket i hånde på bokmessen i London. Det var Hamids andre bok Den motvillige fundamentalist, denne gangen var det ikke tvil, Hamids bok ble en suksess for oss, en bok som gav støtet til kronikker og diskusjoner i lesegrupper. Årets bok Exit vest var nominert til Booker-prisen, den lå lenge på amerikanske bestselgerlister, den trekkes frem på en uendelighet av lister som en av årets beste og viktigste titler, men i Norge har den gått upåaktet hen. Det forundrer meg. Denne sterke og betimelige boken krever å bli lest. Hamid skriver tilgjengelig og medrivende om verden i dag og om å være på flukt. Det er en bok for dem som elsker litteratur og for dem som er opptatt av verden, unge og gamle. Det er en viktig bok!
Hun skisserer følgende om handlingen: – I et land på randen av borgerkrig finner to unge mennesker hverandre. Viljesterke, sensuelle og selvstendige Nadia møter forsiktige og tilbakeholdne Saeed. De er to unge mennesker som gjør noe helt vanlig, forelsker seg i hverandre, i en verden som er i ferd med å forandre seg fullstendig. Deres historie er om hvordan vi lever i dag, og hvordan vi kan komme til å leve i morgen. Det er en historie om en verden i krise, og to mennesker på flukt. Da krigen gjør livet farlig og uutholdelig, og det ukjente virker tryggere enn det kjente i Saeed og Nadias hjemland, bestemmer de to seg for å flykte. De slutter seg til horder av flyktninger som mot alle odds leter etter et sted i verden hvor det er plass til dem, og hvor de ikke straks jages videre.
Med lukt av kvae
Som årets “framsnakkingsbok” fra et annet forlag, velger Fløtaker seg Ane Riels Glassnøkkel-vinner Harpiks (Aschehoug):
– Dette er min “the one that got away”. Jeg skulle så gjerne ha utgitt denne uhyggelige og velskrevne boken. Det er en oppvekstroman om Liv, som har mistet tvillingbroren sin og som lever med foreldre som har sitt helt egne syn på hvordan verden er og hvordan man lever i den. Den er svart som natta, men så velskrevet og klok at den er umulig å legge fra seg. Anmeldere har med rette sammenliknet Riel med Karin Fossum, og det som kanskje kjennetegner dem begge er den uendelige ømheten og respekten de har for karakterene sine, uansett hvor ødelagte de måtte være. Liv elsker foreldrene sine, og for henne er det helt naturlig at faren tar henne med på nattlige innbruddsraid. Harpiks er en studie i akkurat det, at man elsker det man kjenner. For eksempel lukten av kvae.
Se også tidligere «framsnakkere»:
Elen Zickfeldt: Med patroner i innboksen
Inge S. Kristiansen: Med revolusjonerende bokvalg
Nina Selvik: – Herlig grandiost prosjekt
Kari Spjeldnæs: – En bok med kloke innsikter
Halfdan W. Freihow: – En julegave til Sylvi