PeKå blir ny VD

Journalisten og forfatteren PeKå Englund blir ny publisher i svenskenes bokbransjemagasin Svensk Bokhandel (svb.se).

På senhøsten sluttet Svensk Bokhandels redaktør og VD gjennom fem år, Tove Leffler, for å bli forlegger i Atlas. Nå er hennes etterfølger klar: PeKå Englund, som har solid fartstid som journalist og forfatter. Seksten av hans tredve journalist-år har vært tilbragt i Aftonbladet.

– PeKå Englund er rett person for at vårt bransjemagasin skal ta neste steg. Han har bred erfaring med både redaksjonell utvikling, digitaljournalistikk og forretningsutvikling. Dessuten er han en dreven journalist, sier Eva Gedin, styreleder i den svenske forleggerforeningen, i en pressemelding.

Sentral posisjon

Svensk Bokhandel er eid av Förläggareföreningen og Bokhandlareföreningen, men er redaksjonelt uavhengige av eierne. I pressemeldingen betoner foreningene «en fornyelse av bransjens viktigste forum». Det er noe PeKå Englund ser frem til: – I mitt oppdrag fra eierne inngår det å innpasse magasinet i det digitale medielandskapet og å få en raskere nyhetsrapportering. Jeg ser frem til å sørge for at Svensk Bokhandel fortsetter å ha en sentral posisjon i dekningen av, og i samtalen om, bokbransjen, sier PeKå Englund i pressemeldingen.

Bokhandlerforeningens styreleder Mas Ahlström ordlegger seg slik:

– Magasinet skal være et sosialt kitt i bokbransjen. Vi ønsker at magasinet fortsatt skal ha en granskende rolle, gå i dypet, analysere og løfte inspirerende eksempler i bransjen vår.

Løftebrudd

PeKå Englund (49) valgte etter eget utsagn journalistyrket fordi det var en fin måte å kunne skrive på, samtidig som han kunne holde sitt løfte om å aldri, aldri bli forfatter som sin eksentriske morfar, som begynte på en roman da han var ung, og siden arbeidet med det samme mesterverket helt til han døde – uten å bli ferdig. Dette løftet brøt PeKå Englund med romandebuten Född på en söndag i 2015. Senere er det blitt ytterligere en roman: Några rader till Svartåns finaste krokodil – begge romanene på Norstedts Förlag.

PeKå Englund begynner i jobben 1. februar.

 

(foto: Gustav Mårtensson / Norstedts)