Her er årets Riverton-finalister

Sjelden har det vært et mer omfattende rulleblad i et Riverton-finaleheat.

Det er stor krim-rutine, og mange utspekulerte drap, å finne blant årets Riverton-utvalgte: Torkil Damhaug, Unni Lindell, Christ Tvedt, Karin Fossum og Bjørn Olav Nordahl.

 

Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. Rivertonklubben ble startet i 1972. Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Vinneren offentliggjøres 30. mars kl. 12.00 på Litteraturhuset.

 

Her er årets fem nominerte:

 

 

Torkil Damhaug: En femte årstid (Cappelen Damm)

En psykologisk spenningsroman, en bok med nerve og driv der fire ungdommer ikke forstår hvilke krefter de utløser gjennom sine handlinger, og får svare for det. Like mye som handlingene som beskrives, bidrar struktur og fortellemåte til mystifikasjon og en spenning som sitter i etter at boka er lest ferdig.

 

– Det er veldig spennende å se hvordan noe som skjer i en generasjon påvirker den enste og den neste der igjen.

Hvordan klarer du å leve seg inn i tankesettet til unge tenåringer?, spør Egeland fra scenen på Krimfestivalen.

–  Jeg har tre kilder – to av de har de fleste. Jeg husker forbausende godt min egen ungdomstid og jeg har hatt barn som har vært gjennom tenårene. Formene for kommunikasjon er annerledes i dag, men mye annet er likt. Jeg har også jobbet mye med ungdom gjennom mitt arbeid som lege og psykiatrier.

 

 

  

Unni Lindell: Jeg vet hvor du bor (Aschehoug)

Etter ti bøker med politimannen Cato Isaksen er det hans kollega Marianne Dahle som har fått hovedrollen i denne boken. Hennes dystre forhistorie er medvirkende til at dette er en mørk fortelling. Lindell er på sitt beste når hun skildrer hverdagsmennesker som faller utenfor. Her er det mange slike skjebner som blir flettet inn i hverandre og driver handlingen fremover – og til slutt faller sammen når alt skal oppklares.

 

– Det var veldig stas å få Rivertonprisen i 1999. Det skal jo litt ekstra til for å bli nominert igjen, så jeg tar dette til meg med glede. Den nyeste boka er en ny vri i forhold til de forrige Isaksen-bøkene. Nå handler det bare om gale Marian Dahle. Gale damer er det jeg kan best.

Lindell forteller selv at hun er livredd for det som befinner seg bak dører og i mørket.

– Jeg skriver om det jeg kan. Så det er jo en gjennkjennelsesverdi i det.

 

 

 

Chris Tvedt: Den som forvolder en annens død (Cappelen Damm)

En satandyrkende rockemusiker er tiltalt for drap på sin litterære mentor, og Mikael Brenne tar saken. Tvedt utvikler behendig det moralske dilemma om hvordan du som advokat kan forsvare en mann som strengt tatt ikke burde være på frifot. Handlingen topper seg i et utmerket rettssalsdrama, før etterspillet, og den blodige konklusjonen. Stilistisk er det Tvedt på sitt beste, en fin veksling mellom letthet og alvor.

 

– Dette er en comeback roman. Det er lenge siden jeg skrev en rettsalthriller, og lenge siden jeg har skrevet om Mikael Brenne.

Begynte du å savne han?

–  Jeg var lei han, men så kom savnet. Det var som å ta på seg en gammel vinterfrakk, og den passet ikke så godt i begynnelsen. Men vi fant tilbake til hverandre.

 

 

Karin Fossum: Hviskeren (Cappelen Damm)

Der andre krimromaner er handlingsdrevet og fulle av groteske detaljer, går Fossum motsatt vei. Hun vender blikket innover i menneskesinnet, dykker inn bak fasadene, skriver om fremmedgjøring og tar utgangspunkt i menneskers behov for å bli sett og verdsatt. Det fryktelige, som vi ikke vet hva er, ligger og dirrer i teksten fram mot avsløringen. På mesterlig – og kjent vis – formidler hun den tragedien drap er for alle involverte.

 

 

 

 

 

Bjørn Olav Nordahl: Dødvinkel (Gyldendal)

Den tredje romanen om Bjørnar Nergård og Magdalena Mellomstrand, gravejournalister i finansavisen med det noe illevarslende navnet DØ. Dødvinkel er en hyllest til den klassiske gravejournalistikken, med brodd mot menneskesmuglere og finansakrobater, en meget internasjonal thriller med solid lokal forankring i Drammen og Strømsgodset.

 

Nordahl er den eneste av årets nominerte som ikke har vunnet Rivertonprisen tidligere. Han har tidligere arbeidet som grvaejournalist, og det er ikke tilfeldig at boken hans handler nettopp om dette.

– Journalsiter skal utfordre makt, myndigheter, penger, overgripere og så videre. Det er flere av elementene i journalistikken, og særlig samfunnsoppdraget, jeg tar med meg inn i bøkene mine.

 

Juryen har bestått av: Litteraturprofessor Hans H. Skei (leder), forfatter Trude Teige og bokanmelder Ola Hegdal.

 

(HOVEDFOTO + GRUPPEBILDE: Helene Spanthus. FOTO: Damhaug: Agnete Brun / Cappelen Damm – Lindell: Jørn Grønlund / Aschehoug – Chris Tvedt: Maja Hattvang / Cappelen Damm – Fossum: Arild Sønstrød / Cappelen Damm – Nordahl: Rolf M. Aagaard / Gyldendal)