Krimfestivalen ruller!

Krimfestivalen 2017 er i gang, anført av festival-forfatter Jørn Lier Horst og krim-lyriker Knut Nærum.

Krimfestivalen ble offisielt sparket i gang i Cappelen Damm-huset klokken ti på slaget, og det var festivalsjef Knut Gørvell som åpnet ballet. 

 

– I Norden drepes det langt flere mennesker i litteraturen enn heldigvis i virkeligheten. Hvorfor finnes den voldelige og blodige litteraturen i trygge Norden? Hvorfor er vi opptatt av krim her i Norge er et kjernepunkt på denne festivalen, fortalte Gørvell og utbrakte en skål på vegne av forfatterne, og fikk et rungende «SKÅL» fra salen til svar.

– Krimfestivalen velger hvert år en forfatter til å være selveste festivalforfatteren. I år har vi valgt Jørn Lier Horst, fortalte Gørvell videre

– For hver bok han har skrevet om Wisting har han fått et større publikum, og han er i dag å regne som en av Norges fremste krimforfattere. Hans bakgrunn i politiet gjør at han skriver både skarpt og sindig, men også med en god innsikt. Han har også begynt å skrive barne- og ungdsomskrim, noe som har ført til at hundretusen barn har fått øynene opp for krim, sa Gørvell før Horst ble invitert opp på scenen til stor applaus.

 

FAQ om krim

Det er 13 år siden Jørn Lier Horst debuterte som forfatter, og har siden den tid vært i utallige intervjusituasjoner. I sin åpningsprolog har han valgt å for en gang for alle svare på de mest stilte spørsmålene om kriminallitteraturen. En slags FAQ om krim.

 

 

–  Det jeg får mest spørsmål om er om vi trenger krim? Første gang jeg fikk dette spørsmålet misforstod jeg det som; trenger vi kriminalitet? Svaret er uansett ja. Vi trenger noen som bryter normene og lovene, det styrker samholdet blant oss andre. Deres straff er en belønning for oss lovlydige.

–  Kriminallitteraturen fungerer på samme måte; det tar utgangspunkt i det grenseoverskridende. Som lesere plasserer vi oss på lovens side, med krimheltene, og vi følger det samme moralske kompasset som dem.  Det gir oss bekreftelse på oss selv og egen uskyld.

Et annet ofte stilt spørsmål, eller FAQ, er hvorfor vi leser krim. Verden er jo grusom nok i seg selv. Skal vi lese om enda mer elendighet og feire det med en egen festival?

–  Å lese handler om å forstå. Krim gir oss mulighet til å begripe det ubegripelige. Det gir en innsikt i forbryternes hode og vi blir tatt med bak sperrelinjene. I tillegg til å tilby muligheten til å forstå virkelighet, lar den oss også flykte fra virkeligheten.

– Og hvorfor skriver jeg selv krim?, spør Horst seg selv fra scenen i Halvbroren.

–  Som forfatter lar jeg meg fascinere av den onde viljen, det er derfor jeg ble etterforsker. Drap er den ultimate ugjerningen, og den både skremmer og fascinerer. Krim handler derfor ikke bare om underholdning, men også vår grunnleggende rettferdighetssans og moral.

Som en konklusjon konkluderer Horst med at vi altså trenger krim.

–  Kriminallitteraturen har bevist sin egen viktighet. Den ville ellers forsvinne. Vi er her for å bli. Det eneste som kan true om tidspunkt at det er flere krimforfattere enn krimlesere.

 

Knut Nærum bidro med dikteriske innslag og viste at lyrikk og krim er som hånd i morderens hanske. Som her:

 

 

Hvor mye skal til?

 

HVOR MYE SKAL TIL

FØR DU DREPER EN MANN?

HVOR LANGT MÅ DEN MANNEN DRIVE DEG?

DU KAN VÆRE SÅ SNILL

SOM DET BARE GÅR AN.

SÅ SPORER DET MORDMOTIVET DEG.

 

HVOR LANGT KAN HAN GÅ

FØR HAN MÅ TIL PERS?

FØR DU SLÅR HAM FLAT?

DET ER DA MAN MÅ SPØRRE

SOM BEE GEES I REVERS:

HVOR DYPT ER DITT HAT?

 


ÅRETS FORFATTERE: Krimforfatterne inntok scenen under åpningen av Krimfestivalen

 

Foto: Helene Spanthus