Vital 150-åring i farta

Forlagssjef Håkon Kolmannskog og informasjonssjef Karin Helgøy presenterte jubilant Samlagets høstliste i går kveld. Arkivfoto: BOK365

Samlagets høstliste byr på bygdekrim fra Ragnar Hovland og strikkeoppskrifter fra Lothepus. Og litt annet.  

Den norske Samlaget la frem høstlisten sin i går kveld, og 150-åringen kan by på utgivelser for store og små med svært varierende tematikk – for å si det mildt.

For mens Brit Bildøen er klar med en ny, sterk og alvorstung roman, har altså Ragnar Hovland skrevet en bygdekrim som visstnok får Twin Peaks til å blekne. Trolig med et glimt i øyet. Og Lothepus har laget strikkebok.

Ikke så veldig macho det siste kanskje, men fjordcowboyen har visstnok et mytisk forhold til strikkegensere, og har uttalt at han vil gravlegges i en slik, så da får det gå. Boken er laget i samarbeid med Dale garn, og forlegger Håkon Kolmannskog påstår hårdnakket at de ikke er ute etter å tøye … eh … strikken … når det gjelder Leif Einar Lothe. De som husker litt fra i fjor minnes gjerne at biografien om ham solgte langt over forventning.

Gamle kjenninger

Ellers: Sigmund Løvåsen, som i flere år har vært opptatt med å være leder i Forfatterforeningen, skriver igjen. Dikt denne gang. Med øksene dei haustar inn heter samlingen. Mens Kari Stais Jakob og Neikob skal ut på nye eventyr i Jakob og Neikob og alle de andre. For femte gang på ti år. Og Ruth Lillegraven har skrevet nye dikt for de minste. Skogen den grøne, er tittelen på den. I flere år har dessuten forlaget hatt suksess med heftene Juleroser der Herborg Kråkevik har plukket tekster til jul. I år kommer Barnas juleroser. Som forleggeren har stor tro på.

Med ny diktsamling for barn: Ruth Lillegraven. Foto: Atle Nielsen/BOK365

Årets utgivelser fra Samlaget teller noe i overkant av 100 titler, og Kolmannskog er svært stolt av høstlisten. Han legger spesiell vekt på at Samlaget har hele ti debutanter i år.

– Ja, jeg synes det er en sterk liste med stor bredde vi presenterer, og av de ti debutantene kommer hele fem med skjønnlitterære bøker for voksne.

Ut mot havet

Og så er Brit Bildøen klar med en ny, sterk og personlig roman. Bildøen vant P2-lytterne romanpris for Sju dagar i august fra 2014, og fikk mange nye lesere med den romanen. Årets roman er altså svært personlig. Den bygger på forfatterens egne opplevelser, men tar en vri som absolutt ikke er selvopplevd. Romanen har fått tittelen Tre vegar til havet, og i den møter vi en kvinne som har isolert seg i en bygd ved havet. Her jobber hun med å ringmerke fugler, og vil ikke tenke på det livet hun hadde tidligere.

Delvis selvopplevd: Brit Bildøen. Foto: Atle Nielsen/BOK365

De tre fortellingene i boken, «Eksilet», «Kroppen» og «Staten», utgjør til sammen en historie om desperasjon, hevn og selvpålagt eksil. Kvinnen vi blir kjent med har nemlig fått avslag på en søknad om adopsjon av et barn fra Kina – et barn hun har ventet på i fire år. Det glir over i galskap og hun begynner å forfølge en saksbehandler i staten.

Men det er ikke bare byråkratiet Bildøen vil til livs i sin nye bok. Hun tegner også et bilde av en tid der fuglearter forsvinner, og der menneskene står alene og forsvarsløse igjen blant sine egne.

Historien følger altså Bildøens egen historie til et visst punkt.

– Forskjellen på meg og kvinnen i romanen er at hun begynner å forfølge saksbehandleren etterpå. Hun blir rett og slett en stalker, sier forfatteren til BOK365.

Filosofi i praksis

Og så er Agnes Ravatn ute med en ny og spesiell bok. Stoisk uro og andre filosofiske smuler er en samling tekster der hun tester filosofi i praksis.

– Hun skriver nok på en roman også, sier Håkon Kolmannskog, – men hun er jo en stilist av høy klasse og du vil fryde deg over disse tekstene der hun tar for seg ulke filosofer og tester teoriene deres på sitt eget liv. Med hjelp fra Seneca, Sokrates, Platon, Kant og Kierkegaard søker hun svar på noen av spørsmålene mennesket har stilt seg til alle tider. Det går ikke særleg bra.

Bakover

– Samlaget er 150 år i år. Hvordan speiles det i høstlisten?

– Vi ser både bakover og fremover, sier Håkon Kolmannskog. – Vi har for ekesmpel redesignet og gjenutgitt Aasmund Olavsson Vinje i pocketutgaver. Flere bøker. Og Vinje-formidler Aasmund Nordstoga har valgt ut dikt i en egen utgave med dikt i utvalg.

Kan jeg få nevne en oversettelse også?

– Kom igjen

– Guden for mareritt av Paula Fox. Hun er en av de virkelig store amerikanske etterkrigsforfattere, sier forleggeren. – Hun døde i fjor, men er blitt relansert i både hjemme i USA og i Norge og flere andre land. Jeg kan love en stor leseopplevelse.

Kroppsvæsker

En spesiell sak til slutt: En studie i kroppsvæsker.

I boken Sprut tar Åsmund Husabø Eriksen et nærmere blikk på nettopp dem. Og det er altså ikke bare blod, svette og tårer. Vi har visstnok over 50 ulike kroppsvæsker.

– Husabø Eriksen er en veldig god formidler og han gir alt, sier Håkon Kolmannskog. – Han donerer for eksempel sin egen beinmarg i litteraturens tjeneste. Og vi får være med. Jeg kan love at du får et nytt syn på kroppsvæskene dine etter å ha lest denne boken. Brageprisens åpne klasse i høst er forresten populærvitenskap. Jeg bare nevner det, smiler forleggeren.

 

Du kan lese mer om bøkene på høstlisten til Samlaget her.