Vil senke e-bokmomsen

– Momsen bør væra teknikk-nøytral, sier EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker.

EU-kommisjonens leder vil gjøre momsen format-nøytral: – Momsen på e-bøker og nettaviser skal være den samme som for fysiske bøker og papiraviser, sier Juncker.

Nå forbereder man en momsreform, som skal presenteres i 2016. Uttalelsen kommer kort tis etter at EU-domstolen besluttet at Luxembourg og Frankrike ikke får ha redusert moms på e-bøker.

 

– Et oppmuntrende signal

– Det er en veldig positiv utvikling, som vi ønsker varmt velkommen. Det gjenstår å se hvordan forslaget i praksis, og dette må godkjennes av Europarådet, men det er et oppmuntrende politisk signal, uttaler Enrico Turrin, generaldirektør for Federation of European Publisher (FEP) til det svenske bokbransjebladet Svensk Bokhandel (SvB).

Kristina Ahlinder, leder for den svenske forleggerforeningen, er også forsiktig optimist:

– Vi har trodd at vi har vært nær et slikt gjennombrudd tidligere, men så har det skjedd ting som har gjort at prosessen stoppet opp. Likevel oppfatter vi dette som positivt, sier Ahlinder til SvB.

 

«En bok er en bok»

For en gang skyld står også Amazon og store deler av bokbransjen sammen. Amazon Luxembourg skriver i følge nettavisen Luxemburger Wort følgende i en kommentar: «En bok er en bok og dens kulturelle og utdannelsesmessige verdi er knyttet til dens innhold, og ikke til formatet.»