–Vil på flytur med SVK

Maja Lunde er denne ukas barnebok-fjes. Sammen med illustratør Tegnehanne har de skapt "Verdens kuleste gjeng".

Verdens kuleste gjeng er en humorbokserie for barn i alderen 8-13. Første bok ble gitt ut i januar, andre bok kommer i august. Serien illustreres av Tegnehanne – kjent for sine morsomme tegneserier i Aftenposten.

 

Forfatter: Maja Lunde (39)

 

Verdens kuleste gjeng 1_LAV

 

Aktuell med: Verdens kuleste gjeng (Kagge)

Den ustoppelige Helena, den pene, men veldig dumme Ivan, erkenerden Alfred, og den ultimat kjedelige fortelleren, som ikke vil si navnet sitt (hun syns nemlig selv det er det absolutt dølleste navnet i hele verden) er Verdens kuleste gjeng. Det er bare at verden ikke har oppdaget det ennå.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg savnet norsk humor for barn. Jeg så at mine egne unger slukte En Pingles dagbok og lignende, og ønsket meg noe tilsvarende fra en norsk virkelighet. Jeg ville gi unge lesere noen fine antihelter de både kunne le av og med, og kanskje kjenne seg igjen i. Og så ville jeg gjerne skrive noe som får unger til å slappe av litt mer, og våge å være seg selv, i den selfie-verdenen de lever i. For det er hele poenget med serien: det er ikke viktig å være kul, det er viktig å like seg selv, og å ha noen å være glad i.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Maria Parr: Tonje Glimmerdal. En fantastisk barnehelt i rørende og morsom historie. Funker like bra for barn som for voksne.

– Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter. Klarer ikke velge en, begge er klassikere.

– Roald Dahl: SVK. Rar, morsom, spennende og varm på samme tid.

 

Sjekk ut: 

Mac Barnett: Mats og Emil graver et hull. Denne har blitt en storfavoritt hos ungene mine.

 

Hvordan jobber du?

Historien står i sentrum hos meg. Noen forfattere starter med en setning, eller en følelse. Hos meg starter det alltid med en historie – noe jeg vil fortelle, om et tema jeg virkelig bryr meg om, og en karakter som interesser meg. Og så er jeg opptatt av humor. Uansett hvor alvorlig temaet er, trenger vi noe å smile av, om det så bare er en snert i språket, en overraskende formulering, eller et litt skjevt syn på verden.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Vanskelig å velge, jeg leste mye. Astrid Lindgrens forfatterskap er en selvfølge, mange av Maria Gripes bøker, Anne fra Bjørkely, Det lille huset på prærien, og Narnia-bøkene. Husker at jeg hikstet av gråt da Heksa Hvit drepte Aslan. Det er kanskje den aller sterkeste leseropplevelsen jeg hadde i barndommen.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

SVK. Å fly over bakken oppi ørene hans – corny og spennende på en gang … og ikke minst høre ham prate!

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Madicken. Kreativ, tøff og med et stort hjerte. Dessuten … en mer idyllisk barndom kan jeg knapt tenke meg.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Barnekarakterer som barna identifiserer seg med og bryr seg om. Boka bør også inneholde noen ordentlige dilemmaer. En historie med driv, som holder på leseren. Og gjerne en god porsjon humor.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Det måtte nok blitt Potter, deltatt i den store kampen mellom de gode og de onde kreftene. Det hadde vært ganske episk. Å delta på ball på Galtvort ville heller ikke vært så verst …