Vil fremme sterke kvinner

Idunn Sofie Risse (26) har startet sitt eget forlag, og den første utgivelsen er «Liten svart bok».

– Jeg har hatt lyst til å starte forlag siden jeg var 15 år, og skjønte hva forlag var, forteller Idunn Sofie Riise.

Nå har drømmen blitt virkelighet. Riise startet tidligere i år Zille Books, et forlag som skal fremme feministiske utgivelser fra utenlandske kvinnestemmer.

STARTET FORLAG: Idunn Sofie Riise

Gjennom engelsk litteraturstudiet i England, og jobben som frivillig på litteraturfestivaler i London, Oxford og Cambridge. Det var gjennom festivalene Riise endte opp meg forlagsjobb, og senere agenturjobb, i London. Så kom Zille. Eller, det vil si, så ble Riise syk.

– Det er vanskelig å forklare Zille uten å forklare at jeg var syk. Det førte til at jeg flyttet hjem til mamma og pappa igjen, men jeg savnet den hektiske og spennende forlagsbransjen i London, og å gjøre noe jeg var lidenskapelig opptatt av, forteller Riise.

Hun fant inspirasjon i podcaster og blogger som fulgte en ny trendbølge med kvinner som motiverer og inspirerer andre kvinner.

– Jeg fikk høre gjentatte ganger at folk kom seg etter å være syke, og gjorde kule ting. Jeg hadde trodd at jeg ikke kom til å gjøre noe spennende igjen, så det var disse kvinnestemmene som fikk meg til å komme i gang.

Blant mylderet av podcaster og blogger i den kvinnesfæren Riise befant seg, var det særlig en bok som fikk mye oppmerksomhet. Det var Liten svart bok.

Liten svart bok

– Zille startet med Liten svart bok, forteller Riise, og legger til:

– Jeg syns boken er så spesiell. Det er en del av en bølge med kvinner som tar til internett, hvor de skaper, tenker, skriver og mener.

Otegha Uwagba var en del av denne kvinnebølgen, og utga i fjor boken Little black book. Den er nå solgt i 50.000 eksemplarer i England.

– Det er en håndbok for kvinner som jobber i kreative bransjer, som gir tips for hvordan de skal manøvrere seg gjennom disse bransjene. Det er råd om å styre økonomien sin, bygge en brand, bygge nettverk, å overkomme kreative sperrer og hvordan man skal ta vare på deg selv i prosessen, forteller Riise – og legger til at den ikke bare er for kvinner:

– Boken er også kjempe relevant for menn, som vil finne masse gode tips og råd. Jeg tror grunnen til at den er rettet til kvinner er fordi kjønnene ikke er fullstendig likestilt, og kvinner trenger trygge miljøer hvor de på trygg grunn kan realisere seg selv når de skal jobbe i en bransje som er såpass mannsdominert.

Cille med Z

Riise kastet ikke bort tiden da hun først bestemte seg for å utgi Liten svart bok i Norge. I rekordfart fikk hun på plass nettside, epostadresse og forretningsplan før hun tok kontakt med Uwagbas agent. Forlagsnavnet kom også på plass, og det var inspirert av en annen sterk kvinne.

– Cille med Z var kallenavnet til Cille Gad, Norges første kvinnelige lærde. Jeg ønsket å fremme den sterke livshistorien hennes, samtidig som jeg syns «Zille» klang godt som forlagsnavn. Men det er mamma som skal ha æren for det navnet, da det var hun som fortalte meg om Cille.

BOKFAMILIE: Riise samarbeider med foreldrene i forlagsdriften.

Mor og far skal ha æren for mer enn bare navnet. Zille Books er nemlig et imprint under foreldrenes forlag Histos.

– Jeg ønsket egentlig å starte mitt eget firma, men faren min overtalte meg til et imprint da det var mye penger å spare på det og så jeg slapp å gjøre alt selv fra grunnen.

I tillegg til støtte fra foreldre, ga også Fagskolen for bokbransjen henne et ordentlig kick.

– Jeg kan ikke annet enn å skryte av Fagskolen, og av rektor Cecilie. Det var en drøm og kjempenyttig. Jeg hadde jo det jeg trengte i forhold til å forholde meg til den engelske bokbransjen, men ikke til det norske markedet.  Jeg visste jo ikke en gang hva Mentor eller bokråd var. Jeg fikk så mye hjelp av klassekameratene mine og ikke minst fra rektor Cecilie.

Feministisk forlag

– Jeg har lyst til å gi ut bøker som kan gjøre at leserne føler seg hørt og sett, og som gjør at kvinner i Norge kan få høre om erfaringene til kvinner i andre land.

Det var viktig for Riise at Zille Books skulle ha en utpreget feministisk profil:

– Jeg syns det er nødvendig med et feministisk forlag, men det var mest fordi jeg bare hadde lyst. Denne kvinnesfæren gjorde at jeg fant igjen viljen, styrken og motet til å jobbe og tørre å ta sjansen. Jeg har alltid vært feminist, så det å starte et feministisk forlag var noe som resonnerte veldig med meg.

STARTET FORLAG: Idunn Sofie Riise

Hvor er Zille Books om ti år?

– Det handler ikke egentlig om hva jeg vil, men heller hva økonomien kommer til å tillate. Jeg har selvfølgelig lyst til at Zille skal bli en velplassert figur i den norske bokbransjen.

Men drømmen er klar:

– Jeg vil skape en feministisk samtale i et større fellesskap, som kan samle og inkludere alle som har noe på hjertet.