Vesaas-prisen til Kenneth Moe

– Karl Ove Knausgård er den skarpeste leseren jeg har hatt og jeg har hatt mange, sier Kenneth Moe, som jobbet lenge med et av forlagene på Sehesteds plass før han gikk til Pelikanen.

Han «imponerer med ein filosofisk, aforistisk og erkjennande prosa», i følge grunngivelsen fra Det litterære råd i Forfatterforeningen. Under foreningens årsmøte på Hotel Bristol denne helgen ble Kenneth Moe mottaker av Tarjei Vesaas debutantpris.

Det var boken Rastløs (Pelikanen), lyrisk-essaystisk kortprisa, som sikret Moe den høythengende prisen.

 

En litterær selvhjelpsbok

– Den er lest på et par timer og har i hvert fall fire-fem uforglemmelige setninger. Det er en slags litterær selvhjelpsbok. Den inneholder også mange nyttige aforismer om å håndtere tvil, fortalte Kenneth Moe da BOK365 intervjuet ham før bokutgivelsen i fjor.

Bokens tre første setninger lyder: Du spør om jeg skriver om deg og det korte svaret er «ja» og resten av dette famlende brevet får være det lange. For du vil vel høre hele remsa kan jeg tenke meg, forfengelig som du er: Hvordan jeg forelsket meg, hvordan jeg ennå lengter, og så vil du sikkert at jeg skal finne poesi i all elendigheten, og dra noe visdom ut av ræva, og det skulle jeg saktens fått til. 

Kenneth Moe forteller at ideen til boken ligger i dette utdraget: – En kvinne spurte om jeg skrev om henne. Det gjorde jeg selvfølgelig. Førstesetningen ble til umiddelbart og ble den endelige.

 

Knausgård min skarpeste leser

– Karl Ove Knausgård er den skarpeste leseren jeg har hatt og jeg har hatt mange. Det er sikkert også derfor Pelikanen er det mest interessante norske forlaget akkurat nå. De har gitt ut en del innenfor det essayistiske, ofte personlige sjangerlandskapet forsøkt definert av David Shields i Reality Hunger. Fra Maria Zennström til tegneserien Rocky liksom. Eller Stine Pilgaard, som jeg leser nå. Jeg vet ikke hvor selvbiografisk alt er, det er heller ikke så viktig, men det er litteratur med tydelige jeg, som forsøker å finne ut hvordan man bør leve, og som tenker høyt om det, sa Moe til BOK365. Han «jobbet lenge med en av Sehesteds-kjempene før Pelikanen».

 

Rastløs

 

 

Kaotisk og livsnært

Hvor ser du deg selv som forfatter om 10 år?

– Ti år er bare et par-tre i forfatterår. Jeg er mer eller mindre den samme om ti år. Håper jeg har litt mer penger. Jeg vil gjerne lese mer filosofi. Jeg vil skrive litt mer filosofisk, litt mindre litterært. Jeg vil at det jeg skriver skal være nyttig for folk. At det skal være håndbøker på et eller annet plan. Kaotiske, livsnære håndbøker, uten forenklende svar.

Hva har vært viktigst for din skriving?

– Utilstrekkelighet. Et sterkt ønske om å bli bedre.

 


– Har urolige tanker

– Jeg tror aldri jeg kommer til å skrive noen «ren» roman, det vil si en godt fortalt, tradisjonell, show, don’t tell-greie, sier Moe når Mette Karlsvik spør ham om fremtidige skriveplaner på Forfatterforeningens sider, etter prisutdelingen. – Men jeg har notatbøkene fulle av ideer til fiksjon. Hvis det er det du mener med å «være noen andre» – merkelige horror-fortellinger, som jeg ser frem til å jobbe med.

– Jeg har så lenge jeg kan huske vært en som ikke skjønner helt hva som foregår rundt meg, eller hvorfor – og det er vel kanskje egentlig det samme som å være en som erkjenner eller filosoferer? Den amerikanske filosofen Charles Sanders Peirce skrev et sted noe sånt som at tankenes eneste motivasjon er å få komme til ro. Jeg har veldig urolige tanker, så sånn sett er jeg vel en som erkjenner og filosoferer. Om tankene har verdi er et annet spørsmål. Jeg håper at i alle fall noen av dem har det, sier Moe i intervjuet med Karlsvik.

 

– Beste nyheten på lenge

– Jeg tror du er Pelikanens første debutant. Så går du avgårde og vinner selveste Vesaasprisen. Hva sier forlagsredaktør Knausgård?

– Han skrev at det var den beste nyheten han hadde fått på lenge. Og de av oss som har lest Min kamp, vet at det betyr noe å glede Karl Ove.

 

Les hele intervjuet med BOK365 her: – Knausgård er den skarpeste leseren jeg har hatt

Les hele intervjuet med Mette Karlsvik på Forfatterforeningens sider her: Han er fjorårets beste yngre debutant