Velkommen til virkeligheten

Hvilke er de ti viktigste politiske tekstene i Norge etter 1814? Hvilke er de ti verste landene å reise til i verden? Det er klart for Norsk Sakprosafestival 2014.

Orlando Figes, Lena Sundström, Kjartan Fløgstad  er blant dem som kommer når Norsk Sakprosafestival 2014 ønsker «Velkommen til virkeligheten» i Oslo lørdag 25. oktober – og i Bergen lørdag 22. november.

Festivalen inviterer til en hel dag viet norsk og internasjonal sakprosa, med foredrag og samtaler om krig, fotball, tegneserier, kjernekraft og kjærlighet – for å nevne et knippe temaer.

 

Få tak på virkeligheten

Hvilke er de ti viktigste politiske tekstene i Norge etter 1814? Hvilke er de ti verste landene å reise til i verden? Vil du vite mer om  Russland? Kan man si ja til kjernekraft?

Det gjelder å få tak på virkeligheten, forstå og begripe, og under Sakprosafestivalen på Litteraturhuset i Oslo lørdag 25. oktober – og i Bergen måneden etter – får du god hjelp på veien.

 

Hvor går Russland?

Store spørsmål som hvor Russland er på vei, og hvordan norske forfattere har beskrevet krisene i Afghanistan gjennom de siste tretti årene, blir belyst.

Den russiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj kommer. Aleksijevitsj har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap. To av hennes bøker fra serien Utopiens stemmer er utgitt på norsk i år: Krigen har intet kvinnelig ansikt og Bønn for Tsjernobyl.

 

Gulag og kjernekraft

Fra England kommer Orlando Figes, forfatteren av boken Hilsen ved midnatt. Boken bygger på brev  mellom kjærestene Lev og Svetlana. Brevene ble smuglet til og fra en av Stalins gulag-leire, og er derfor usensurerte. De forteller om dagliglivet i leiren i Petsjora mens det pågår. Figes er forfatter av sju bøker om Russland.

Åsa Moberg kommer fra Sverige. Hun er en av Sveriges mest kjente kjernekraftmotstandere, og skal debattere mot Sunniva Rose, en ung kjernekraftforsker som mener man må se positivt på bruk av denne formen for energi.

 

Norske brassespark

Festivalen byr også på sirkus! Fotball-VM i Brasil ble en sjokkerende opplevelse for mange. Vi har sikret oss fire litterære profiler til en match om verdensmesterskapet i fotball! Kjartan Fløgstad, Aslak Nore, Anna Lian og Frank Lande er på banen, og Frode da Costa-Lia er dommer. Hvem gir den beste beskrivelsen av VM i Brasil?

Det er  Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening som arrangerer Norsk Sakprosafestival, med støtte fra Fritt Ord og Kulturrådet.

Hele programmet finner du her.


Foto: Velkommen til virkeligheten; Komiteen for Sakprosafestivalen 2014, Oslo ønsker velkommen til Litteraturhuset og Uranienborgveien 2, lørdag 25. oktober. Bak fra venste: Formidlingsansvarlig i NFF, Kristine Isaksen, frilansforfatter og historiker Ivo de Figueiredo, bokansvarlig i Bergens Tidende Gudmund Skjeldal. Foran fra venstre: Prosjektleder og oversetter Inger Sverreson Holmes, frilansforfatter og styreleder i NFF, Marta Breen, og forfatter og programsjef i Norsk Form Karianne Bjellås Gilje.  Foto: Anniken Schiøll.